Alkuperäinen uutinen: Hiite Maja -säätiö.

​​Hiisien kuvakilpailun voittajat on valittu! Pyhi​lle luonnonpaikoille omistetun ​kilpailun 1000 € suuruisen pääpalkinnon voitti Hans Markus Antsonin kuva ”Metsän sydän”. Kuva on otettu Harjumaalla Saulan Siniallikad-lähteillä. Dronekuvassa näkyy talvinen metsä, missä säihkyy sydämenmuotoinen Siniallikas (Sinilähde). Tällä hetkellä asepalvelustaan suorittavan Hans Markusin mukaan hän on toistuvasti käynyt valokuvaamassa lähteitä ja voittajakuva kuuluu yhteen keväällä ja syksyllä tallennettujen kuvien sarjaan. ”Saulan Siniallikad on aivan kuin metsän sydän, jonka ympärille ovat metsä sekä ihmiset kerääntyneet”, kirjoitti Hans Markus Antson voittajakuvan tekstissä.

Palkintoja tuli myös Suomeen, sillä sukukansojen sarjan 300 € suuruisen palkinnon voitti Olli Tasson kuva, johon on ikuistettu Jämijärven Kylmänmyllynlähde. Nuorten 200 € suuruisen palkinnon voitti Marinmaan 10-vuotiaan koululaisen Radimir Kozlovin kuva, jossa on hänen kotikylän Bolšaja Oršan pyhä koivulehto, mariksi kuera kysoto.

Tänä vuonna oli ensimmäistä kertaa mahdollista lähettää kilpailuun myös liikkuvaa kuvaa ja sen palkinnon voitti Asso Puidetin video Harjunmaan Jägalan kylän Pärnamäen hiidestä. Yhteensä jaettiin 18 palkintoa, joista 11 meni Viroon, viisi Venäjälle ja kaksi Suomeen. Kaikkiin voittajakuviin voi tutustua täällä.

Voittajakuvat valitsi tuomaristo, johon kuuluivat luontovalokuvaaja Arne Ader, luontotoimittaja Helen Arusoo, taiteilija Epp Margna ja fennougristi ja Taivaannaulan aktiivi Patrick O’Rourke.

Hiisien kuvakilpailuun lähetettiin tuhatkunta kuvaa ja videota 21 maasta ja vähintään 37 kansan pyhiä luonnonpaikkoja on edustettuna. Hieman yli puolet kuvista tuli Virosta ja niissä voi nähdä pyhiä luonnonpaikkoja kaikista 15 maakunnasta.

Tavallinen voittajien juhlallinen palkitseminen Hiiden väen palkitsemistilaisuudessa jää tänä vuonna pitämättä koronatilanteesta johtuen. Palkinnot lähetetään voittajille postitse.

Hiite Maja-säätiön ja Taivaannaulan toteuttama Hiisien kuvakilpailu järjestettiin tänä vuonna 13. kertaa. Kilpailun tarkoitus on dokumentoida pyhiä luonnonpaikkoja sekä ohjata ihmisiä tutustumaan niihin. Erityisesti kiinnitetään huomiota sukukansoihin, minkä takia kilpailu järjestetään viroksi, venäjäksi ja suomeksi. Kaikkien järjestettyjen kilpailujen kuvat ja tekstit on julkaistu Hiite Majan sivuilla ja ne muodostavat ainutlaatuisen kulttuurihistoriallisen arkiston ja opetusmateriaalin. Kuvakilpailun arkistoon voi tutustua tällä sivustolla.

Kuvakilpailun tukijat ja auttajat: Eesti Kultuurkapital, Fenno-Ugria, Eestimaa Looduse Fond, Eesti Rahvaluule Arhiiv, Võru Instituut, The Sacred Natural Sites Initiative, Kehrwieder, Roheliste Rattaretked, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Põlistarkuste ja Rahvaravi Kool, Tihuse hobuturismi talu, Tagavälja talu, Alar Krautmani Terviseakadeemia, KSV Ekspert OÜ, Viru Folk, Siniallika Trahter, Eesti Paberi- ja Trükimuuseum, mieskuoro LüüTürr, Eesti torupillimängijad, Maavalla Koda, vapaaehtoisten yhteistyöpiiri Hiiepaik sekä MTÜ Põline Pere.