Venäjän vähemmistökansoihin kuuluvat marilaiset ovat ilmaisseet huolensa yrityksistä rajoittaa heidän perinteisen uskonsa harjoitusta.

Taustalla on Mikhail Danilovin, Marin tasavallan sisäisen kehityksen ministerin, paikallisviranomaisille lähettämä ohjeistus. Danilov kehottaa viranomaisia estämään marilaisen perinteisen uskonnon ”radikaaleja seuraajia” käyttämästä kunnallisia kiinteistöjä toiminnassaan.

Kirjalliset ohjeet lähetettiin huhtikuussa, mutta ne tulivat julkiseen tietoon vasta 19. toukokuuta.

Kirje vavisutti marilaisyhteisöä, joka huomautti viranomaisen epämääräisen sanamuodon kuvailevan käytännössä kaikkia perinteisen uskonnon harjoittajia ”radikaaleiksi”.

Monet pelkäävät valtion pyrkivän kontrolloimaan marien pyhiä metsäpalveluksia. Marien pyhät lehdot sijaitsevat valtiolle kuuluvissa metsissä. Venäjällä kansalaiset tarvitsevat virallisen luvan voidakseen kokoontua suurella joukolla julkisesti.

Paikalliset asukkaat kertoivat nimettömästi RFE/RL:lle (Radio Free Europe/Radio Liberty), että ohjeet ”loukkaavat” heitä. Yksi asukkaista sanoi, että ohjeiden tarkoitus on ”luoda tiukempi kontrolli uskonharjoitukselle”.

Igor Kudrjavtsev, paikallisen marin kieltä ja kulttuuria edistävän järjestön johtaja, kertoi RFE/RL:lle, että järjestö aikoo julkaista kannanoton seuraavien päivien aikana. Kannanotto on nyt luettavissa Mariuver.com-sivustolla venäjäksi.

Toukokuun lopussa järjestettiin kuitenkin Marinmaalla kevätpalvelus uusien ohjeiden astuttua voimaan. Ryhmä marilaisia kokoontui palvelukseen metsässä Joškar-Olan lähellä 30. toukokuuta.

Marit ovat n. 350000 ihmisen etninen vähemmistö Keski-Venäjällä, joita on kuvailtu ”Euroopan viimeisiksi pakanoiksi”. Esikristillistä uskontoaan seuraavat marit harjoittavat ainutlaatuisia rituaaleja ja eläinuhreja pyhissä lehdoissa. RFE/RL:n kuvaama seremonia on yksi monista alueella järjestetyistä joka keväisistä palveluksista.

Toukokuista palvelusta johti aktivisti ja tutkija Vitali Tanakov, joka vastasi ristiriitaisiin viranomaisohjeistuksiin painottamalla marien uskon ”harmitonta luonnetta”. Hän kertoi RFE/RL:lle, että marien uskon periaatteet ”eivät salli kenenkään tuomitsemista”.

”Kuten muinaisina aikoina, kartit (marilaiset papit) pyysivät rauhaa ja harmoniaa, ja niin on myös nyt. Tämä pätee myös rukouksiin – me pyydämme siunausta viljalle, kasveille ja karjalle. Ja siinä kaikki, me emme esitä mitään poliittisia vaatimuksia rukouksissa”, Tanakov sanoo.

Myös muita uskonnollisia vähemmistöjä painostetaan Marin tasavallassa. 1. kesäkuuta Jehovan todistajalle langetettiin kuuden ja puolen vuoden tuomio ”ekstremismistä”.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä RFE/RL, uutinen on käännetty Mariuver.com-sivuston uutisen pohjalta. Uutisen käänsi Patrick O’Rourke.