Myöhäissyksyyn liittyy perinteisesti ajatus köyhien auttamisesta ja suvun vainajien muistamisesta. Yhteisön vähävaraisista huolehtiminen on perinteessä rinnastettu vainajien kunnioittamiseen. Meillä Taivaannaulassa tämä perinne näkyy vähävaraisten auttamisena lahjoituksella kekrin aikaan.

Koronakriisi on ravistellut suomalaisten elämää kahden viime vuoden aikana. Osa on selvinnyt varsin vähällä, mutta kulkutauti on myös ajanut lukuisia lapsiperheitä taloudelliseen ja henkiseen ahdinkoon. Pelastakaa Lapset kertoo, että monien perheiden henkinen hyvinvointi on koetuksella, kun pitkään jatkuneet poikkeukselliset olosuhteet ovat lisänneet stressiä, huolta ja ahdistusta niin lapsilla kuin vanhemmilla. Tuoreen kyselyn mukaan lähes puolet nuorista kokee henkisen hyvinvointinsa huonontuneen.

”Pitää tosissaan koko ajan miettiä, miten raha tulee riittämään esimerkiksi ruokaan. Täytyy miettiä, mitä voi tehdä ja mitä ei”, kertoo eräs nuori Lapsen ääni -kyselyssä.

Näistä syistä Taivaannaula on tehnyt lahjoituksen Pelastakaa lapset ry:n keräykseen, jolla autetaan lapsia ja perheitä ahdingossa. Pelastakaa Lapset vastaa henkiseen ahdinkoon tarjoamalla lapsille ja nuorille keskustelutukea verkossa. Perheiden taloudelliseen hätään Pelastakaa Lapset jakaa ruokalahjakortteja vähävaraisille lapsiperheille.

Lahjoituksemme on ajoitettu perinteenmukaisesti syksyyn, joka on itämerensuomalaisissa kulttuureissa vainajien aikaa. Esimerkiksi Vienan Karjalassa esivanhempien kunnioittaminen kulki käsi kädessä köyhien auttamisen kanssa. Sanottiin, että se joka ei vaateta ja ruoki köyhiä, kärsii nälkää ja vilua Tuonelassa. Yhteisön vähäosaisten muistaminen oli esivanhempien tahto ja heidän kaltoinkohtelunsa loukkasi tuonpuoleisen väkeä.

Samuli Paulaharju kertoo kirjassaan »muissinsuovatasta», joka on syksyisin vietettävä suvun vainajien muistojuhla. Juhlaan kuuluu tärkeä uhriateria. Aterialle kutsuttiin sukulaiset sekä koko kylän köyhät. Köyhien oli annettava syödä ensin osansa juhlaruoista. Nämä tavat kuvastavat periaatetta, että ketään ei saa unohtaa yhteisössä.

Näissä tunnelmissa haluammekin kannustaa kaikkia tukemaan kotimaan vähävaraisia lapsia. Lahjoittajana autat lapsia, nuoria ja perheitä selviämään koronakriisin yli. Tarkempaa tietoa löytyy Pelastakaa lapset ry:n verkkosivuilta.

Kuva: L. Lamminmäki 1943. Sotamuseo, Creative Commons BY 4.0. Alkuperäinen kuvateksti: Pastori saarnaa. Ihmettelevänä kuuntelee talon saajan pikku poika isänsä vierellä, ja emäntä on liikuttunut.