Suomalaisen kansanuskon pyhiä paikkoja kunnioittavaa hiisienpäivää vietetään maanantaina 28. maaliskuuta. Taivaannaula julkaisee päivän kunniaksi ensimmäisen version pyhien luonnonpaikkojen karttapalvelusta. Karttapalvelua esitellään etätapahtumassa sunnuntaina klo 13.

Linkki Zoom-tapahtumaan.

Hiisienpäivän nimi viittaa hiisiin, pohjoisten itämerensuomalaisten kunnioittamiin pyhiin metsikköihin, jollaisia tunnetaan myös nykyisen Suomen alueelta. Kansanperinne tuntee hiisien ohella myös muita pyhiä paikkoja: puita, metsiköitä, kiviä, mäkiä, saaria, kallioita ja lähteitä. 

Taivaannaula ry käynnisti vuonna 2013 Hiisi-hankkeen. Hankkeen tarkoituksena on koota yhteen jo lähes unohtuneita pyhien paikkojen perinteitä sekä kartoittaa perimätiedon tuntemien paikkojen nykytilaa ja edistää niiden säilymistä ja yhteiskunnallista tunnettuutta.

Vuosien varrella olemme vapaaehtoisvoimin keränneet tietoa erilaisista kohteista sekä myös paikantaneet niitä maastosta. Tämän työn pohjalta olemme rakentaneet ensimmäisen version perimätiedon tuntemien pyhien luonnonpaikkojen karttapalvelusta. Palvelusta jokainen pystyy katsomaan esimerkiksi oman kotiseutunsa kohteet. Karttapalvelun teknisestä toteutuksesta vastaa Sohova.

Karttapalvelun ensimmäisen version julkaisu merkitsee Hiisi-hankkeen päättymistä. Työ pyhien luonnonpaikkojen eteen kuitenkin jatkuu. Karttapalvelu on vasta alkutekijöissään ja keskitymme jatkossa sen kehittämiseen sisällön ja toimivuuden osalta. Tulemme lisäämään pyhistä paikoista kerättäviä tietoja sekä uusia kohteita suoraan karttapalveluun. Jokainen kiinnostunut kansalainen voi osallistua palvelun kehittämiseen lähettämälle meille tietoja tai esimerkiksi valokuvia kohteista.

Tervetuloa sunnuntaina linjoille kuulemaan lisää karttapalvelusta! Karttapalvelun linkki jaetaan Taivaannaulan kanavissa hiisienpäivänä 28.3.

Tapahtuma Facebookissa

Kuva: Olli Tasso.
Kuvat: Olli Tasso.