Kansainvälinen Hiisien kuvakilpailu 2022 on alkanut! Kilpailuun toivotaan kuvia ja videoita hiisistä ja muista perinteisistä pyhistä luonnonpaikoista. Kilpailun tavoitteena on tallentaa ja kunnioittaa luonnontilaisten pyhien paikkojen luonnon- ja kulttuuriperintöä sekä innostaa ihmisiä tutustumaan niihin.

Kuvakilpailu järjestetään viroksi, suomeksi ja venäjäksi ja se keskittyy uralilaisten kansojen yhteiseen perintöön. Kuvia toivotaan siis myös Suomen pyhistä paikoista. Sopivien kohteiden tietoja voi tarkastella esimerkiksi Taivaannaulan hiidet.fi-karttapalvelusta.

Kilpailun pääpalkinto on 1000 €, sukukansojen sarjan palkinto 300 €, Suomen pyhän paikan palkinto 300 € ja 16-vuotiaiden ja sitä nuorempien palkinto 200 €. Tämän lisäksi jaetaan palkintoja mm. seuraavissa sarjoissa: pyhät kivet, puut, vesistöt, hiiden tuska. 

Kansainvälisten pakotteiden takia tänä vuonna ei ole mahdollista jakaa rahapalkintoja Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisille.


Kuvakilpailun aiheena ovat metsät, puut, kivet, vesistöt, pintamuodostelmat ja muut luontokohteet, joita on pidetty pyhänä jo ennen 1900-lukua. Pyhiin paikkoihin liittyvät merkittävimmät tavat ovat paikan luonnon kunnioittaminen ja suojeleminen, rukoileminen, parantaminen, antien tuominen, tulen tekeminen, pyhien vietto ja vainajien muistaminen. Kuvakilpailun osallistujan pitää ilmoittaa paikan pyhänä pitämiseen liittyvät tiedot sekä viitteet vastaaviin tietolähteisiin.

Ihmisten rakentamat pyhät paikat kuten haudat, dolmenit, saunat, temppelit, kappelit, kirkot, luostarit, ristit, patsaat tms. eivät ole tämän kuvakilpailun kohteina.


Luonnontilaisten pyhien paikkojen kuvakilpailun järjestää Hiite Maja-säätiö yhteistyössä Taivaannaulan kanssa. Kuvakilpailua on järjestetty vuodesta 2008 lähtien ja tämänvuotinen on järjestyksessä viidestoista. Tiettävästi kilpailun on ainoa laadultaan maailmassa.

Tukijat: Eesti Kultuurikapital, Viron kirjallisuusmuseon kansanperinnearkisto, Võron instituutti, Mulgin kulttuurin instituutti, Fenno-Ugria, Maavalla Koda, Tihusen hevosturismitila, Tagaväljan tila, Alar Krautmanin terveysakatemia, Paino- ja paperitaidekeskus, Hiiepaik, LüüTürr, jne.

Aiempiin kuvakilpailuihin voi tutustua tällä sivulla.

Lisätietoa, kilpailun ohjeet ja tiedostojen lähettäminen löytyvät kilpailun sivuilta.