Taivaannaulan perinnekalenteri 2023 on nyt ennakkotilattavissa yhdistyksen verkkokaupassa! Kalenterin toimitukset alkavat elo-syyskuun vaihteessa.

Kalenterin voit ennakkotilata tästä linkistä.

Uuden perinnekalenterin kuviin on ikuistettu suomalaisia kotieläimiä. Vielä muutama sukupolvi sitten suomalaisten toimeentulon runkona olivat kotieläimet. Eläimet kasvatettiin itse ja niistä saatiin lihaa, maitoa, kananmunia, villaa ja turkiksia. Ihmisten ja eläinten yhteiselolla on ikivanhat juuret. Lampaita ja lehmiä on Suomessa pidetty kotieläiminä ainakin 4000 vuoden ajan. Hevoset ovat olleet sukupolvien ajan apuna töissä ja koirat metsästyksessä ja paimentamisessa.

Muinaisista kotieläimistä ovat kehittyneet pohjoisen vaatimattomiin olosuhteisiin sopeutuneet maatiaiseläinrodut. Koska paikalliset kannat ovat vuosisatojen aikana eriytyneet toisistaan, on syntynyt monipuolinen maatiaislajien kirjo. Alkuperäisrotujen vahvuutena ovat sopeutuminen Suomen sääoloihin sekä ylijalostukselta välttymisen seurauksena hyvä terveys ja helppohoitoisuus. Kotimaisille roduille on myös ominaista ketteryys, uteliaisuus ja älykkyys.

Maatiaisrotujen olemassaolon asetti vaakalaudalle teollisen vallankumouksen synnyttämä tehokkuuden ihannointi. 1800-luvun puolivälissä syntyi valtavasti uutta rahataloutta, mikä vaurastutti suurtilallisia. Tehokkuutta ja voittoa tavoiteltiin risteyttämällä kotimaista karjaa ulkomaisilla. Alkuperäisiä maatiaiskarjoja ei lopulta löytynyt enää kuin syrjäseuduilta.

Suurin osa maatiaisroduista on vaikeuksista huolimatta saatu säilytettyä 2000-luvulle. Lajien säilyminen vaatii kuitenkin pitkäjänteistä työtä ja oman kulttuuriperintömme arvostusta. Tämä kalenteri olkoon omalta vaatimattomalta osaltaan edistämässä lajien tunnettuutta ja niitä kohtaan tunnettua kiinnostusta!

Kalenterin voi siis tilata jo nyt, mutta toimitukset alkavat arvion mukaan elo-syyskuun vaihteessa. Kalenteri alkaa marraskuun alun kekristä.

Tilaa Taivaannaulan perinnekalenteri 2023