Tänä vuonna 15. kertaa järjestetyn kansainvälisen Hiisien kuvakilpailun 1000 euron pääpalkinnon voitti Sven Zatšekin lumoava kuva lumisesta täydenkuun valaisemasta yöstä Viron Taevaskojassa.

Sven Zatšek, joka on kerännyt kuuluisuutta luontokuvaajana niin Virossa kuin kansainvälisestikin, sai kilpailussa palkintoja useissa sarjoissa. Kilpailun 20 palkinnosta peräti 18 meni Viroon ja voittokuvista 11 on ikuistettu Etelä-Virossa.

Suomen sarjan palkinnon voitti Mira Vähälän kuva Alajärven Pyhävuorelta. Nuorten sarjan palkinto meni Käti Õunapuun ottamalle kuvalle, jossa on Saarenmaan Võhksan pyhä tammi.

Kuva: Mira Vähälä.

Tänä vuonna jaettiin myös kylttien uhrin erikoispalkinto, jonka tavoitteena on kiinnittää huomiota sekä luonnossa että kuvissa vallitsevaan kylttisaasteeseen. Toomas Kaarijärven ottamassa kuvassa on Viljandin maakunnan Parikan kylän Suurkivi, jonka edessä tönöttää neljä erilaista luonnon- ja muinaismuistosuojelun merkkiä.

Ukrainan sota jätti jälkensä tämän vuoden kuvakilpailuun. Edellisinä vuosina Venäjällä elävien uralilaisten kansojen pyhien paikkojen kuvat ovat muodostaneet merkittävän osan, mutta tänä vuonna tuli Venäjältä vain muutamia osallistujia. Sukukansojen sarjan palkinnon voitti Mihail Tokmakovin kuva Äänisen Besov Nosin niemestä.

Voittajakuvat valitsivat valokuvaaja Arne Ader, taiteilija Epp Margna, toimittaja Helen Arusoo ja fennougristi Patrick O’Rourke.

Vuoden 2022 Hiiden ystävä on opettaja Sirje Kasendi

Voittajat palkittiin juhlallisesti Hiiden väen palkintotilaisuudessa Tartossa lauantaina 3.12. Tilaisuudessa esiteltiin Hiisien kuvakilpailun parhaimmistoa, palkittiin hiisiystävällisiä tekoja ja julistettiin vuoden Hiiden ystävä.

Vuoden 2022 Hiiden ystäväksi valittiin Tarvastun lukion opettaja Sirje Kasendi. Kasendin aloitteesta on vuosina 2019-2022 järjestetty tapahtumia Tarvastun pitäjän pyhien luonnonpaikkojen tutkimiseksi, kunnostamiseksi ja esittelemiseksi. Hän on osaavasti saanut näihin toimiin mukaan monia tahoja, muun muassa Tarvastun lukion, Hiite Maja -säätiön, Põline Pere -yhdistyksen sekä Viljandin kaupunginhallituksen.

Vuoden Hiiden ystävä Sirje Kasendi keskellä punaisessa paidassa.

Kiitospuheessaan Kasendi muisteli, että edesmennyt Härjapean Kodan jäsen Arvi Sepp innosti Kasendia tekemään työtä hiisien eteen. Yhteistyö Arvin kanssa alkoi mulgin kielen elvyttämisestä. Tämä näyttää, kuinka paikallinen kieli liittyy paikalliseen perinteeseen ja pyhiin paikkoihin. Myöhemmin yhteistyö syveni Põline Pere -yhdistyksen ja Hiite Maja -säätiön kanssa. Eritysmaininta kiitospuheessa hiisien tuntemuksen syventämisessä oli Põlisen Peren kanssa järjestetyillä hiisiretkillä.

Tänä vuonna hiisiystävällisesti teoista palkittiin kaksi virolaista kylää, Võron ja Seton instituutit ja muita tahoja ym. (katso koko luettelo). Metsänsuojelijoiden lisäksi annettiin tunnustusta myös lintujen pesintärauhan puolesta taisteleville henkilöille. Piret Räni sanoi palkintoa vastaanottaessaan, että luomismyytin mukaan meidän maamme on kulttuurisena kokonaisuutena juuri linnun luoma. ”Pesintärauha yhdistää meidän luontomme, kultuurimme, menneisyyden, nykyisyyden ja tulevan”, hän lisäsi.

Tilaisuudessa kuultiin myös terveiset Suomesta, kun Taivaannaulan Patrick O’Rourke kertoi Taivaannaulan julkaisemasta hiidet.fi-karttapalvelusta.

Hiisien kuvakilpailun järjestäjä on Hiite Maja -säätiö. Suomessa kilpailun järjestäjä on Taivaannaula ry.

Kuvakilpailun voittokuvat (viroksi).