Hiisien kuvakilpailu on jälleen kerran julistettu avatuksi! Kilpailuun odotetaan kuvia ja videoita kansanperinteen tuntemista pyhistä luonnonpaikoista. Kilpailun tavoitteena on tallentaa ja kunnioittaa pyhien paikkojen kulttuuri- ja luonnonperintöä sekä kannustaa ihmisiä tutustumaan niihin.

Kuvakilpailu järjestetään kolmella kielellä: viroksi, suomeksi ja venäjäksi, ja se keskittyy uralilaisten kansojen yhteiseen perintöön.

Kilpailun pääpalkinto on 1000 euroa, sukukansojen sarjan palkinto 300 euroa, Suomen sarjan palkinto 300 euroa ja alle 16-vuotiaiden palkinto 200 euroa. Lisäksi tarjolla on useita erikoispalkintoja mm. Vana-Võrumaan, Virumaan, Mulgimaan ja saarten kilpailusarjoissa. Kansainvälisten pakotteiden vuoksi Venäjän federaation ja Valko-Venäjän asukkaille ei jaeta rahapalkintoja tänäkään vuonna.

Hiisien kuvakilpailua on järjestetty vuodesta 2008, joten tämän vuoden kilpailu on järjestyksessä jo kuudestoista. Se on tiettävästi ainoa laatuaan maailmassa. Kuvakilpailuun lähetetyt kuvat muodostavat ainutlaatuisen kulttuurihistoriallisen arkiston, joka on vapaasti saatavilla verkossa.

Perinteinen pyhä luonnonpaikka on metsä, puu, kallio, vesistö tai maa-alue, jota jo esivanhempamme ovat pitäneet pyhänä. Pyhiin paikkoihin kuuluvat myös vanhoihin hautaustapoihin liittyvät karsikkopuut, rantakylien irtolohkareet, parannuspaikat ja liukukivet. Tärkeimmät pyhiin paikkoihin liittyvät tavat ovat paikalla rukoilu, parantaminen, uhrilahjojen antaminen, tulen teko, juhlapyhien vietto ja edesmenneiden muistaminen. Esimerkiksi Virossa monet pyhät paikat ovat edelleen aktiivisessa käytössä.

Suomesta tunnetaan satoja kansanperinteisiä pyhiä paikkoja. Näistä noin 150 on listattu Taivaannaulan ylläpitämään Hiidet.fi-karttapalveluun. Kartta löytyy täältä. Virossa tunnetuimmat pyhät paikat ovat muun muassa Otepään Pühajärv, Suur ja Väike Taevaskoda ja Kaalin Pühajärv.

Hiisien kuvakilpailun järjestää Hiite Maja-säätiö yhteistyössä Suomessa Taivaannaulan kanssa. Kilpailua tukevat mm. Viron kulttuurirahasto, Viron kirjallisuusmuseon kansanperinnearkisto, Võron instituutti, Mulgin kulttuuri-instituutti, Fenno-Ugria ja Maavallan Koda.

Lisätietoa, kilpailun ohjeet ja kuvien lataaminen sivulle kilpailun sivuilla.