Hiite Maja-säätiön lehdistötiedote
4.12.2023

Lauantaina, 2. joulukuuta järjestetyssä Hiiden väen palkintotilaisuudessa julistettiin vuoden Hiiden ystäväksi poliitikko Ruuben Kaalep.

Kaalepia tunnustettiin siitä hyvästä, että Viron parlamentin Riigikogun kansanedustajana hän tuki vuosina 2020–2023 pyhien luonnonpaikkojen tutkimusta ja hänen kyselynsä antoivat pontta pyhien luonnonpaikkojen karttapalvelun palauttamiseen Viron maaviraston geoportaalin sivuille. Myös se nostettiin esiin, että kansalaisena hän pelasti tänä vuonna Otepään kunnan Kastolatsin ristimetsän joutumasta tietyöalueeksi.

Ruuben Kaalep sanoi ottaessaan vastaan tunnustusta, että on hän todella yllättynyt siitä. ”Olen tehnyt vain sen, mitä jokaisen Riigikogun kansanedustajan ja kansalaisen pitäisi tehdä. Mutta se, että nämä minulle täysin luonnolliset asiat eivät ole muille yhtä luonnollisia, on toki surullista. Yhteys siihen, mikä on meidän kansallemme ollut keskeistä ja todella olennaista kaikki nämä vuosituhannet, on yhä enemmän murenemassa.” Kaalep lisäsi, että Viron kansa, kieli, maa, vesistö ja eliöstö kuuluvat kokonaisuutena yhteen ja virolaisten on taisteltava sen puolesta, että heille omaperäinen säilyisi. ”Tämä suurin hiisi ja pyhä paikka, jota meidän kaikkien täytyy säilyttää ja rakastaa, on Viro. Viron hyväksi me tätä kaikkea teemme”, sanoi Ruuben Kaalep.

Tunnustuksen julistamisen yhteydessä ojennettiin Kaalepille häntä varten taottu kirves, hänet vyötettiin ja miestenkuoro LüüTürr esitti hänelle omistetun runolaulun.


Vuoden Hiiden ystävän valitsi Maavallan kodan, Hiite Maja-säätiön ja EVT Põlisrahvaste Sihtasutusen edustajista koostuvat valitsijamieskokous. Heidän lisäksi tunnustuksen antoon kutsuttiin edellisten 15 vuoden Hiiden ystävää.

Tapahtumassa palkittiin myös kansainvälisen Hiisien kuvakilpailun voittajia ja tunnustettiin kahdeksaa hiisiystävällistä tekoa.


Hiiden väkeä tervehtimään tullut Taivaannaulan puheenjohtaja Patrick O’Rourke onnitteli virolaisia juhlapäivän kunniaksi ja sanoi, että Viron toiminta pyhien paikkojen hyväksi on ollut sukukansoille suurena esikuvana ja tukena.


Riigikogun pyhien luonnonpaikkojen tukiryhmän puheenjohtaja Tõnis Lukas kiitti Maavallan Kodaa ja Hiite Maja-säätiötä pyhien paikkojen tutkimiseksi ja suojelemiseksi tehdystä työstä. Hän korosti, että virolaiselle kulttuurille ovat olleet yhtä olennaisia kristinusko sekä luonnonuskoinen perinne.


EVT Põlisrahvaste Sihtasutusen edustaja Liina Meta Kuuskmann omisti puheenvuoronsa Viron paikallisten alkuperäiskansojen oikeuksille ja toiminnalle.

Puheenvuoronsa lausuivat myös mm. Hiite Majan neuvoston puheenjohtaja Madis Arukask, Hiite Majan johtaja Ahto Kaasik, Võron instituutin johtaja Rainer Kuuba, Viron kansanrunousarkiston johtaja Risto Järve, Hiisien kuvakilpailun arviointiraadin puheenjohtaja Arne Ader.

Musiikkia esitti miestenkuoro LüüTürr, Tarton Munniharppuaktiivi sekä kanteleensoittajat Tuule Kann, Helen Arusoo ja Roosi Padar. Tapahtuman seremoniamestari oli Lauri Õunapuu ja tapahtuman järjestivät Hiite Maja ja Maavallan Koda.

Kuvia Hiiden väen tapahtumasta:
https://drive.google.com/drive/folders/1inZQN3H5z9gKm1x0VeqK41XdYNJtwjF7?usp=sharing

Valokuvaaja on Kiur Kaasik. Kuvia voi käyttää ilmaiseksi tapahtuman kuvastamiseksi valokuvaajan nimi mainittuna.

Tapahtuman videotallenne:
https://www.facebook.com/hiievagi/videos