Taivaannaulan perinnekalenteri 2025 on nyt ennakkotilattavissa yhdistyksen verkkokaupassa! Kalenterin toimitukset alkavat lokakuussa.
Kalenterin voit ennakkotilata tästä linkistä.
Tämänvuotiseen kalenteriin on ikuistettu erilaisia perinteisiä rakennuksia, joita on löytynyt kylistä ympäri Suomen. Kuvat on poimittu Finna-hakupalvelun kautta, ja valikoimaan on pyritty ottamaan mahdollisimman laajasti huomioon pihapiiristä usein löytyneet erilaiset rakennukset. Myös sisäkuvia on hyödynnetty talvenajan kuvissa.
Keskiajalta alkaen levisi Ruotsista länsirannikolle ja sieltä Hämeeseen omaksuttu tapa rakentaa umpipihoja eli rakennusten ympäröimiä pihapiirejä. Ne tarjosivat sekä suojaa pedoilta että yksityisyyttä tiheästi asutuilla seuduilla. Isojako hajotti lopulta vanhat ryhmäkylät, ja nykyisin hyvin säilyneet umpipihat ovat varsin harvinaisia. Karjalan kannaksella umpinaiset kartanot yleistyivät vasta 1800-luvun loppupuolella.
Umpipiha jaettiin rakennuksilla tai aidalla kahteen osaan: miespihaksi kutsuttuun asuinpihaan ja karjapihana mainittuun talouspihaan. Vauraammilla alueilla rakennuksia saattoi olla jopa useita kymmeniä, köyhemmillä kaskimailla paljon vähemmän. Jo esihistoriallisella ajalla idästä omaksuttu nurkkasalvostekniikka mahdollisti nopean ja suhteellisen tiivisseinäisen rakentamisen.
Yleisiä rakennusten sijoittelun ja rakentamisen perusperiaatteita ennen vanhaan ohjasi käytännöllisyys. Ennen umpipihojen yleistymistä hirsitupa tehtiin mahdollisuuksien mukaan ylimmäksi mäen rinteelle tai kennäälle, läävä taas alimmaksi muita. Sauna sijoitettiin kaivon tai vesistön lähelle, riihi etelän puolelle. Tupa rakennettiin yleensä ensin, mutta jos piti muuttaa uudelle seudulle, käytännöllisintä oli rakentaa ensiksi sauna, jossa oli mahdollista peseytyä ja asua ennen kuin varsinainen asuinrakennus valmistui.
Rakennusperinne säilyi etenkin syrjäseuduilla hyvin samankaltaisena satojen vuosien ajan. Lasi-ikkunat ja rakennusten maalaaminen punamullalla yleistyivät vasta 1800-luvulta alkaen, savupiiput hieman aikaisemmin. Suurin osa Suomen väestöstä asui yhä 1900-luvulle tultaessa maaseudulla pääosin hirsirakenteisissa taloissa, kuten kymmenet heitä edeltäneet sukupolvet.
Seinäkalenterin vakiovarustukseen kuuluu runsas tietopaketti suomalaisesta kansanuskosta ja kansanperinteestä. Ostamalla kalenterin tuet Taivaannaula ry:n toimintaa ja suomalaisen henkisen perinteen ja perinnekulttuurin säilymistä.
Kalenterin voi siis tilata jo nyt, mutta toimitukset alkavat lokakuussa. Kalenteri alkaa marraskuun alun kekristä.