Markun päivä

Riimusauvoissa on Markun päivän (25. huhtikuuta) kohdalla peltoauran tai käen kuva. Etelä-Suomessa päästiin jo peltotöihin ja käki ilmoitti kukunnallaan kesän olevan jo ovella. »Markus käelle kielen antaa ja Valpuri (vappu) vakan vainioille kantaa». Pohjoisempana tämä merkkipäivä on ollut Erkki (18. toukokuuta).

Markun aattoyö on ollut perinteisesti yksi tärkeimmistä kesän sään ennustajista, jonka perusteella tehtiin jopa matkasuunnitelmia. Aattoyön pakkanen ennustaa jatkuvia kylmiä ilmoja ja hallaa. »Jos Markun varpaita palelee, tulee kylmä kesä». Toisten sanontojen mukaan kylmä jatkuu seuraavaan kuunkiertoon asti.

Yön kylmyyden tasoa on mitattu erilaisista merkeistä. Etelä-Suomessa yötä ei pidetty vielä vaarallisen kylmänä, jos härkä sai aamusella juodessaan öisen jääriitteen rikki. Jos härkä ei jäätä saanut rikki, tiedossa oli huono ja kylmä vuosi.

Jos Markun aattoyö oli leuto, sateinen tai tuuli puhalsi muualta kuin pohjoisesta, kesästä tulisi lämmin, viljavuodesta runsasta ja juurekset menestyisivät. Pohjois-Savossa sanottiin, että silloin voi huoletta kylvää vaikka lähteen reunalle.

Markku ennakoi myös marjasadon onnistumista. Jos yö oli leuto, metsät tulisivat antamaan marjoja, mutta jos tuuli pohjoisesta sanottiin, että silloin »Markku marjat syö» tai »Markku marjat vie».

Kirjoittaja: Anssi Alhonen.