On vuosi 2811. Suomesta on kehittynyt galaktinen suurvalta. Suomalaiset fennonautit kartoittavat Linnunradan ääriä. Kuun pimeällä puolella sijaitsee tukikohta Lintukoto 54, jossa on juuri havaittu jotain merkillistä. Lintukodon tutka-aseman mittausten mukaan Linnunradan alkupäässä sijaitsevasta Kalevankynnyksestä tuleva gammasäteily noudattaa tiettyä matemaattista kaavaa. Tämä kaava näyttäisi vastaavan rakenteellisesti kalevalamittaa.

Lintukodon tutkijat päättelevät tämän jonkinlaiseksi viestiksi, ikiaikaiseksi tähtivirreksi, jota he eivät osaa tulkita. Mutta kuka sitä lähettää ja mikä sen sisältö on? Tukikohdan käräjillä päätetään lähettää retkikunta Kalevankynnykselle heti joulun jälkeen. Hämäläiset insinöörit rakentavat retkikunnalle Tulikipuna II -aluksen. Matkaan lähtevät hämäläisen mahtisuvun vesa ja fennonautti Joutsi Nieranpoika, saamelaissyntyinen 900-vuotias kyborginoita Ikämieli sekä savolainen teknikko Veikko Hirvonen.

Matka sujuu aluksi hyvässä hengessä. Puolivälissä matkaa Joutsi haistaa kuitenkin palaneen käryä — joku on tärvellyt Tulikipuna II:n ohjauspaneelin. Paneeli palaa ja tuho uhkaa! Syyllistä ei tarvitse etsiä kaukaa. Kiero savolainen teknikko on yrittänyt kateuttaan sabotoida hämäläisinsinöörien taidonnäytteen. Räkäisesti naurava Hirvonen pakenee aluksesta sen ainoalla pelastusaluksella — Tiera-merkkisellä avaruusmopolla. Joutsi ja Ikämieli jäävät oman onnensa nojaan. Alus uhkaa räjähtää hetkenä minä hyvänsä.

Kovissa tilanteissa karaistunut Ikämieli ei jää toimettomaksi. Hän kytkee vyölleen umpiputken ja loitsii madonreiän aika-avaruus -jatkumoon. Sankarit sukeltavat Tuonen virran yli tästä repeytymästä. Näin Joutsi ja Ikämieli päätyvät pimeään ja huuruiseen Sauvo-todellisuuteen, missä kaikki on ylösalaisin. Matkaajat kohtaavat kauhuksensa luihuja löylynlyömiä vainajaisia, jotka lähestyvät heitä nylkypuukot kourassa. Joutsi pelastaa tilanteen lahjoittamalla vainajaisille digitaalisen täikamman. Ikämieli ja Joutsi poistuvat Sauvosta ja matkustavat asteroidilla lentäen.

Hämeen Galaktisen Heimoliiton ylläpitämältä korpiasemalta kaverukset vuokraavat vanhan, mutta toimivan Lumous 7 -sarjan aluksen. Taival jatkuu lähemmäs ja lähemmäs kohti Kalevankynnystä. Salaperäisen tähdistön oudot virret tunkeutuvat jo Joutsin uniinkin. Hän alkaa ymmärtämään niitä intuitiivisesti. Maailmankaikkeuden tasapaino on pahasti vaarassa. Vain Joutsi ja Ikämieli voivat estää koko maailmankaikkeutta luhistumasta takaisin alkueetterimereksi. Todellinen kilpajuoksu aika-avaruutta vastaan alkaa.