Kuudetta kertaa tänä vuonna järjestetty Maavallan Kodan hiisien kuvakilpailu muodostui varsin suomalais-ugrilaiseksi. Suuri osa seitsemän eri valtion alueella kuvatuista pyhistä paikoista oli taltioitu Venäjällä elävien sukukansojen parista.

Kilpailun pääpalkinto meni Mari Elin tasavallan Joškar-Olan teatterin päätaiteilijan Sergei Tanõginin kuvalle »Maailmanrukous» (Мировой молебен). Voittokuvaan on ikuistettu viiden vuoden välein pidettävä yhteismarilainen hiisipyhä, joka järjestetään Marimaan Sovetskin piirin Kukmarin kylässä sijaitsevassa Tsokmoton hiidessä.

Kilpailussa annettiin yhteensä annetaan 18 palkintoa, joiden joukossa ovat historiallisen Võromaan, Virumaan, saarten sekä Viron Kansallismuseon erikoispalkinnot. Kaikkiin voittokuviin voi tutustua Maavallan sivuilla.

Kilpailuun lähetetyillä otoksilla ikuistettiin satakunta erilaista pyhää paikkaa Maavallasta (Virosta), Venäjältä, Suomesta, Latviasta, Ruotsista, Intiasta, Thaimaasta ja Uzbekistanista. Virosta edustettuina on 13 maakuntaa, 42 kuntaa sekä 40 kihlakuntaa. Kilpailun nuorin osallistuja oli 13- ja vanhin 68-vuotias.

Kuvakilpailun raatiin kuuluivat taiteilija Epp Margna, luontokuvaaja Arne Ader, Loodusesõber-aikakauslehden päätoimittaja Helen Arusoo sekä Tarton taideopiston valokuvauksen opettaja Toomas Kalve. Viron Kansallismuseon erikoispalkinnolla palkitut kuvat valitsivat Tõnis Lukas ja Indrek Jääts. Muinaismuistoviraston erikoispalkinnot valitsi viraston edustus.

Vuosittain järjestettävän kuvakilpailun tavoite on sekä kunnioittaa historiallisia luonnontilaisia pyhiä paikkoja että taltioida niihin liittyviä tapoja ja henkistä perintöä. Kilpailu järjestetään myös seuraavana vuonna.

Kilpailun esittely ja voittajien palkitseminen tapahtuu Hiiden väen tapahtumassa 23. marraskuuta klo klo 13 alkaen Tartossa osoitteessa Riia 12. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Katso kaikki palkitut kuvat Maavallan sivuilta.