Suomalaisilla on tapana ajatella, että luonnonuskoiset perinteet kuuluvat toisille mantereille ja kaukaisten kansojen pariin. Kuitenkin perinteisen luonnonuskonnon tavat, uskomukset ja pyhät paikat ovat olleet osa suomalaisten arkea ja juhlaa vielä joitakin sukupolvia sitten. Suomalainen rahvaan kulttuuriperintö on tässä suhteessa harvinaisen rikas ja ainutlaatuinen, jopa kansainvälisesti vertailtuna.

Taivaannaula on omassa toiminnassaan jatkanut suomalaisten etnisiä uskomusperinteitä lähes kymmenen vuoden ajan sekä koonnut laajaa tietovarantoa maanläheisestä kansanperinteestämme. Olemme nyt myös mukana avustamassa Helomedia Oy:n Ukonvaaja-dokumenttihanketta, jonka tarkoituksena on tuoda suomalaisen perinteen tavat ja kertomukset valkokankaalle.

Kunnianosoitus luonnolle ja kulttuuriperinnölle

Helomedia Oy:n mukaan Ukonvaaja on visuaalisesti kunnianhimoinen ja kulttuurihistoriaamme kunnioittava dokumenttielokuva suomenuskosta – luonnonuskonnosta, itämerensuomalaisesta mytologiasta ja maanläheisestä kansanperinteestä. Dokumentti tutustuttaa katsojat esi-isiemme ja -äitiemme kulttuuriin ja on samalla kunnianosoitus kauniilla luonnollemme ja kulttuuriperinnöllemme.

Nimensä dokumentti on saanut ukonvaajasta eli maan uumenista löydetystä kivikautisesta kirveestä, jota on myöhempinä aikoina pidetty ukkosenjumalan aseena. Kansanuskossa vaajoilla on muun muassa estetty kaskitulta karkaamasta ja taloa palamasta. Lisäksi niitä on käytetty yleisinä onnentuojina.

Hankkeelle haetaan joukkorahoitusta

Ukonvaaja-dokumenttielokuva toteutetaan joukkorahoituksella, jossa ihmiset voivat tukea hankkeen valmistumista valitsemallaan summalla. Kerättävä summa on 10 000 euroa, joten kaikkien suomalaisesta perinteestä kiinnostuneiden tuki on tärkeää.

Vastineeksi tuestaan rahoittajat saavat summasta riippuen erilaisia vastikkeita, kuten dvd-version elokuvasta. Varoja kerätään Mesenaatti.me-palvelussa tästä päivästä alkaen heinäkuuhun loppuun asti. Hanketta tukemalla voi vaikuttaa perinteen jatkamiseen ja vanhojen tarinoiden säilymiseen jälkipolville.

Linkkejä

Hanke Mesenaatti.me-palvelussa
Ukonvaajan verkkosivu
Ukonvaaja Facebookissa
Helomedia Oy
Suomenusko lyhyesti
Suomenusko Facebookissa