Taivaannaulan kalenteri vuosille 2015-2016 on tilattavissa verkkokaupasta. Suomenuskoinen kalenteri seuraa vanhan kansan juhlapyhiä ja vuodenkiertoa, joka alkaa ja päättyy loka-marraskuun vaihteen kekriin.

Juhlaperinteen osalta kalenterissa on painotettu suomalaisen luonnonläheisen kansanperinteen kannalta olennaisia liittyviä merkkipäiviä ja kansanperinnettä. Kalenterin lopussa on tarjolla kattavasti tietoa kuhunkin merkkipäivään liittyvistä perinteistä.

Kalenterin kuvateemana on tänä vuonna entisajan miesten työt. Töitä esitellään kansanperinteen kerääjä Samuli Paulaharjun keruumatkoillaan 1900-luvun alussa ottamilla mustavalkoisilla valokuvilla. Eniten kuvia on otettu ulkotöistä, sillä ulkona miehet ovat enemmän töitä tehneetkin.

Taivaannaula_kalenteri_2016_tammikuu

Haluamme kuvilla herätellä ihmisiä siihen tosiasiaan, että ennen todellakin kaikki tehtiin itse – nykyään on niin helppo mennä kauppaan ja ostaa vaikkapa muovinen ämpäri. Yhtä tärkeää tai jopa tärkeämpää oli myös korjaaminen. Esineet tehtiin käyttöä varten ja niistä pidettiin todella hyvin huolta. Muoviämpäriä on vaikea korjata – toisin kun kimpiastiaa.

Miesten töissä korostuu myös oikean ajoituksen tärkeys vuoden kierron rytmin mukaan. Kesällä ei kannattanut puita kaataa, eikä siihen edes ollut myöskään aikaa peltotöiltä. Toivottavasti myös tämä kalenteri tuo rytmiä ihmisten elämään ja auttaa kokemaan vuodenkierron merkityksellisellä tavalla.

Taivaannaula_kalenteri_2016_kuun_vaiheet

Kalenterin tuotto käytetään Taivaannaulan toiminnan tukemiseen, mukaan lukien kansanperinteen tuntemien pyhien luonnonpaikkojen tutkimiseen ja suojeluun.

Kalenteri 2015-2016 Taivaannaulan verkkokaupassa