Taivaannaula järjestönä

Pyhyyttä luonnosta, voimaa perinteistä

Taivaannaula on vuonna 2007 perustettu järjestö, jonka tavoitteena on pitkäikäisen suomalaisen perinnekulttuurin ja henkisen perinteen säilyttäminen ja elävänä pitäminen, mukaan lukien kansanperinteen tuntemien pyhien luonnonpaikkojen suojeleminen.

Toimintamme kattaa maan- ja metsänvaraiseen elämäntapaan kytkeytyvät perinteet oli kyse sitten kansanuskon maailmankuvasta, ajanlaskennasta tai esimerkiksi viljelyn, eränkäynnin, laulannan, leipomisen tai rakentamisen tapakulttuurista ja henkisistä merkityksistä.

Taivaannaulasta on vuosien aikana muotoutunut uudenlainen toimija, joka kokoaa yhteen näistä asioista kokonaisvaltaisesti kiinnostuneita ihmisiä. Teemme läheistä yhteistyötä muun muassa kotimaisten perinnejärjestöjen sekä sukukansojen etnisiä uskontoja edustavien järjestöjen kanssa.

Järjestömme monivaiheisesta historiasta voit lukea tarkemmin tältä sivulta.

Näkökulma perinteeseen

Taivaannaulan suhdetta kansanomaiseen perinteeseen ohjaa kaksi perusperiaatetta, kokonaisvaltaisuus ja jatkuvuus. Kokonaisvaltainen suhtautuminen perinteisiin ilmenee esimerkiksi siten, että niin vanhat käsityötaidot kuin käsitöissä käytetty suojaava symboliikkakin ovat Taivaannaulan toiminnan kannalta yhtä tärkeitä.

Jatkuvuus näkyy siinä, miten painotamme kansanomaisten perinteiden jatkumista ja muovautumista historiallisella ajalla osana rahvaan maanläheistä elämäntapaa. Otamme näiden tunnettujen perinteiden jatkamisen myös omaksi lähtökohdaksemme. Toiminnassamme keskeisimmässä asemassa eivät siis ole niinkään esikristillisen muinaisuuden tavat ja uskomukset vaan perimätiedon tuntema kansanusko. Kansanuskoiset perinteet ovat olleet osa maalaisrahvaan elämää paikoitellen vielä muutama sukupolvi sitten.

Toiminta

Taivaannaulalla on monipuolista ympärivuotista toimintaa.

Täältä sivulta voit lukea aktiivien ajatuksia Taivaannaulassa toimimisesta!

Jäsenet

Jos koet juuret, luonnon, kansanuskon ja kansanperinteen itsellesi läheisiksi, tervetuloa mukaan yhdistyksen toimintaan! Muihin Taivaannaulan jäseniin pääset tutustumaan toimintamme kautta.

Hallitus

Taivaannaulan hallitus valitaan syyskäräjillä. Hallituksen toimikausi kestää marraskuun alusta lokakuun loppuun.

Toimikauden 2023-2024 hallitukseen kuuluu viisi varsinaista jäsentä ja kolme varajäsentä. Hallituksen puheenjohtaja on Patrick O’Rourke.

Säännöt

Yhdistyksen säännöt ovat luettavissa täällä.

Arvot

Yhdistyksessä on sekä hallituksessa että jäseninä ihmisiä monista eri taustoista, joten siksi yhtenä yhdistykselle tärkeänä arvona mainittakoon rauha. Rauhan määritelmä on sanakirjoissa ’sovinnon tila’ tai ’sopu’. Keskiajalla rauhanlait olivat lainsäädännöllinen käsite esimerkiksi kirkko-, koti-, käräjä- ja naisrauhan merkityksessä. Tätä perinnettä Taivaannaula jatkaa julistamalla tapahtumissaan juhlarauhan, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaiselle tapahtumaan osallistuvalle taataan kunnioittava ja tasa-arvoinen kohtelu ketään syrjimättä, sekä hyvä juhlamieli.

Taivaannaula muualla verkossa

Taivaannaulan ylläpitämä ryhmä Facebookissa. Ryhmä on tarkoitettu kaikille kansanuskosta ja kansanperinteestä kiinnostuneille.

Taivaannaula Facebookissa. Taivaannaulan ylläpitämä perinnetietoa jakava Facebook-sivu.

Ota yhteyttä

Yhteystiedot 
Yleiset yhteydenototYhteydenottolomake
JäsenhakemuksetJätä jäsenhakemus
Median yhteydenototmedia@taivaannaula.org
Hiisi-hankehiisi@taivaannaula.org
Kalenterikalenteri@taivaannaula.org
Verkkokauppaverkkokauppa@taivaannaula.org
Ilmoitukset tapahtumista jäsenistölleilmoitukset@taivaannaula.org