Kansainvälisen Hiisien kuvakilpailun on voittanut harvinainen kuva Saarenmaalla sijaitsevasta Kaalin Pyhäjärvestä. Margus Vilisoon tallentamassa lennokkikuvassa ”Taivaallinen syvänne jääkalvon alla” sininen järvensilmä kimaltelee talvisessa meteoriittikraatterissa. Voimakas kuva ilmentää hyvin perinteisten pyhien paikkojen salaperäistä kauneutta ja väkeä, kilpailua järjestävä Hiite Maja -säätiö kertoo.

Valokuvaajana työskentelevän Vilisoon mukaan hän onnistui osumaan hetkeen, jolloin muuten vihreä järvi oli muuttunut tuoreen jääkannen alla sinertäväksi. Lennokille avautunut näkymä veti sanattomaksi.

– Se oli sanoinkuvaamaton ja onnellinen tunne. Siinä oli kaikkea. Ne, jotka ottavat kuvia ja seuraavat luontoa, tietävät, että siihen tarvitaan onnea ja oikeata hetkeä – hetki menee ohi nopeasti, joskus erittäin nopeasti, Margus Vilisoo kertoo.

Pääpalkinnon voittaneeseen kuvaan ikuistettu Kaalin Pyhäjärvi on nykyisin suojeltu. Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan maahan vähintään 3600 vuotta sitten pudonnut meteoriitti muodosti halkaisijaltaan 110 metriä leveän ja vähintään 20 metrin syvyisen kraatterin.

Tapaus jätti jälkensä myös ympäröivien kansojen kulttuuriin. Palavan taivaankiven eli auringon putoamisesta kertovia vanhoja lauluja on taltioitu sekä Virossa että naapurimaissa. 1200-luvun alussa valmistunut ja Viron alueita käsittelevä Liivinmaan Henrikin kronikka kertoo, että saarenmaalaisten suuri jumala Tharapita syntyi Vironmaalla metsänpeittämällä pyhällä mäellä ja lensi sieltä Saarenmaalle. Lennart Meri on arvellut, että tämä perinne kertoo meteoriitista, joka lensi Vironmaalla sijaitsevan Ebaveren hiidenmäen yli ja putosi maahan Saarenmaan Kaalissa.

Kuvakilpailun sukukansasarjan palkinnon voitti folkloristi ja kansanlaulaja Nikolai Anisimovin kuva ”Eru karon”, joka kuvaa udmurttinuorten mieheksi kasvamisen tapaa. Kuva on otettu vuonna 2017 Venäjällä Tatarstanissa, Agrõzkin piirin Varkled-Bodjan kylän hiiden luona.

Kuva: Nikolai Anisimov, Eru karon.

Kuva: Nikolai Anisimov, Eru karon.

Kuvakilpailun nuorten palkinnon voitti Tallinnan Rahumäen peruskoulun 4. luokan oppilas, 10-vuotias Moon-Lee Pajula kuvallaan ”Hiisilehmuksen luona Ilumäellä”. Yhteensä palkittiin 19 valokuvaa, joihin voi tutustua tällä sivustolla.

Tänä vuonna 10. kertaa järjestettyyn kuvakilpailuun osallistui kaikkiaan 123 kilpailijaa. Kilpailijat olivat iältään 9-67 vuotta. Yhteensä 540 valokuvaan oli tallennettu pyhiä paikkoja Viron lisäksi seitsemässä valtiossa: Suomessa, Venäjällä, Valko-Venäjällä, Georgiassa, Espanjassa, Kyproksella ja Australiassa. Kuvissa näkyy myös kolmentoista eri uralilaisen kansan pyhiä paikkoja. Voittajakuvat valitsi kolmejäseninen raati: luontovalokuvaaja Arne Ader, taiteilija Epp Margna ja luontotoimittaja Helen Arusoo. Voittajien juhlallinen palkitseminen on 2.12.2017 kello 13 Viron kansallismuseon Jakob Hurdan salissa Tartossa. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Kuva: Moon-Lee Pajula, Hiisilehmuksen luona Ilumäellä.

Kuva: Moon-Lee Pajula, Hiisilehmuksen luona Ilumäellä.

Kansainvälistä pyhien paikkojen kuvakilpailua järjestävät Tarton yliopiston luonnollisten pyhien paikkojen keskus, Hiite Maja -säätiö sekä Taivaannaulan sisarjärjestö Maavalla Koda. Kilpailua tukevat muiden muassa Viron kirjallisuusmuseon kansanperinnearkisto, Viron kansallismuseo, Vorun instituutti, Mulgin kulttuurin instituutti, Viron kansanperinneneuvosto, Viron perinnemusiikin keskus sekä monet muut tahot.