Kansainvälisen Hiisien kuvakilpailun palkinnot jaettiin viime viikonloppuna Tartossa. Samassa tilaisuudessa Hiite Maja -säätiö palkitsi perinteisten pyhien paikkojen suojelussa ansioituneita ihmisiä. Palkittuja ihmisiä oli kaikkiaan kaksitoista. Joukkoon mahtui niin maanomistajia, taiteilijoita kuin toimittajiakin. Palkittuja tekoja olivat muun muassa pyhien paikkojen suojeleminen, niitä koskevan tiedon jakaminen sekä luonnon- ja kulttuuriperinnön kunnioittaminen.

Palkinnonsaajien joukossa olivat muun muassa Metsatöll-yhtye ja Marko Matvere, joiden konserttivideo ”Kotihiisien suojeluksessa” saavutti tänä vuonna suuren näkyvyyden. Harjunmaan Jürissä asuva yrittäjä Viktor Jaave vuorostaan palkittiin pyhän kiven suojelemista. Palkinnosta kuullessaan Jaave sanoi:

Tunnen erittäin suurta iloa, että nykyään on ihmisiä, jotka kunnioittavat hiisiä. Minä olen myös pitänyt pyhien kivien suojelemista ja niistä huolehtimista olennaisena. Neuvostoaikana piti seisoa silmätysten kaivinkoneen kanssa, jotta kivet saisivat pysyä muinaisilla paikoillaan. Toivomme, että kivet säilyvät myös tulevaisuudessa.

Hiisiystävällisten tekojen palkitsemisella Hiite Maja haluaa kunnioittaa pyhien paikkojen suojelijoita, edistää hiisistä huolehtimista sekä myötävaikuttaa niiden perinnön ja terveen ympäristön säilymiseen.

Tunnustukset jaettiin lauantaina 30. marraskuuta Viron Maatalousyliopiston juhlasalissa. Samalla palkittiin Hiisien kuvakilpailun voittajia. Arvostetun vuoden hiidenystävän tunnustuksen sai tänä vuonna Saarenmaan Valjalan koulun historianopettaja Ester Vaiksaar.

Vuoden hiidenystävä Ester Vaiksaar.

Vaiksaaren toiminnan ansiosta monet nuoret ovat jo vuodesta 1995 saaneet tietoa paikallisten pyhien paikkojen luonnonperinnöstä ja kulttuuriperinnöstä. Useat paikat ovat pelastuneet unohdukselta ja niihin liittyvät perinteet ovat säilyneet. Vaiksaar on kerännyt yhteistyössä opiskelijoiden ja aikuisten kanssa Valjalan pyhiin paikkoihin liittyvää perimätietoa, kartoittanut kohteita ja järjestänyt niihin liittyen erilaisia tapahtumia.

Palkintotilaisuudessa kansanmusiikkia esittivät Viron säkkipillisoittajat Katariin Raska, Kadri Allikmäe, Piret Arikainen ja Egle Liiskmann sekä miesten lauluseura LÜÜ TÜRR. Tilaisuuden juonsivat Triinu Taul ja Veiko Luhaste.

Hiite Maja -säätiön johtaja Ahto Kaasik.

Hiisiystävälliset teot 2019

Jürin Arstikivin (Lääkärikiven) suojelija Viktor Jaave

Harjunmaan Vaskjalan (Jürin) kihlakunnan Jürin taajaman metsässä sijaitsee perinteinen pyhä paikka – Arstikivi, jossa on suuri maljanmuotoinen kuppi. 1980-luvulla, kun kolhoosi tahtoi viedä Arstikivin ja sen vieressä olevan kuppikiven pois, suojeli Viktor Jaave kiveä niin innokkaasti ja sitkeästi, että se jätettiin rauhaan. Myöhemmin on Jaave huolehtinut kiven ympäristöstä ja kertonut sen perinnöstä nuorisolla.

Viktor Jaaven palkitseminen.

Rannun Tulimäen suojelijat

Tartonmaan Rannun kihlakunnan Valgutan ja Ervun kylässä sijaitsee muinainen hiisipaikka Tulimägi (Tulimäki) eli Kaarse mägi. Tulimäen suojelijat pysäyttivät vuonna 2019 RMK:n (Viron Metsähallituksen) suunnitelmat alkaa hakata puita pyhästä metsästä. Näin he pelastivat hiisipaikan tällä kertaa ja estivät taas yhden RMK:n hävityksen.

Körgeman lähteen suojelija Leo Filippov

Saarenmaan Jämajan kihlakunnan Lõupõllun kylän valtionmetsässä sijaitsee Körgema Völu lähde. Aluemetsänhoitajana työskennellessään Leo Filippov esti 1970-luvulla lähteen ympäristön avohakkuun. Filippovin toiminta pelasti hävitykseltä herkän vesisilmän ja elonkirjoisen metsän. Myöhemmin hän on yhdessä hengenheimolaistensa kanssa kunnostanut ja valvonut lähdettä.

Yhtye Metsatöll – Kotihiisien suojeluksessa

Vuoden 2019 kesällä, suuttuneina taas yhdestä hiisimetsän (Vironmaan Aburin hiiden) avohakkuusta, yhtye Metsatöll teki yhdessä Marko Matveren kanssa konserttivideon laululle ”Kotihiisien suojeluksessa”. Tämä maan luonnolle ja hiisille raskaana aikana valmistunut teos kiinnitti yleisön huomiota perinteisten pyhien paikkojen ja samalla virolaisten kansan juurien hävittämiseen.

Marko Matvere – Kotihiisien suojeluksessa

Marko Matvere antoi laulajana äänensä ja väkensä yhtyeen Metsatöll vuonna 2019 valmistuneeseen konserttivideoon ”Kotihiisien suojeluksessa”. Tämä häiritsevä, mutta samalla liikuttava video muistuttaa, että hiisien väki suojelee meidän kansaamme, mutta että myös hiidet tarvitsevat suojelemista.

Toimittaja Katrin Lust ja Kuuuurija-ohjelma

Katrin Lustin johdolla tallennettiin vuosina 2018-2019 useaan otteeseen Viron pyhien luonnonpaikkojen hävitystä sekä tehtiin aihetta avaavia haastatteluja. Työn tuloksena esitettiin 28.10.2019 Kanal2-kanavan Kuuuurija-ohjelmassa syvällinen ohjelmaosa, joka avasi perinnön hävityksen laajuutta ja sen syitä. Pyhiin paikkoihin liittyvät arvot ja polttavat murheet saavuttivat monet television katsojat.

TV3:n uutistoimittaja ja kuvaaja Virgo Pärn

Virgo Pärn on vuosina 2016-2019 tallentanut ja välittänyt TV3-kanavan uutislähetyksissä pyhiin luonnonpaikkoihin liittyviä tapahtumia. Näin hän on antanut arvokkaan panoksen pyhien paikkojen tunnettuuden kasvulle Virossa.

Martin Kivisoo ja Tihusen turismitila

Tihusen matkailutila ja Martin Kivisoo ovat vuosina 2008-2019 antaneet Hiisien kuvakilpailun Saari-sarjan palkinnon; samoin he ovat pitkään edistäneet tietoisuutta Muhumaan pyhistä paikoista kuvanäyttelyillä, infojulisteilla ja tutustumisretkillä.

Puhkpillimuusika Koda-ry

Musiikki lumoaa, yhdistää ja auttaa myös suojelemaan pyhiä paikkoja. Puhkpillimuusika Koda-ry tilasi vuonna 2019 pasuunakuorosovituksen Metsatöllin lauluun ”Kotihiisien suojeluksessa”. Näin Puhkpillimuusika Koda antoi panoksensa pyhiin luonnonpaikkoihin liittyvään äänituotannon kaanoniin.

Mati Põdra

Kapellimestari ja musiikkipedagogi Mati Põdra kirjoitti vuonna 2019 Metsatöllin laululle ”Kotihiisien suojeluksessa” pasuunakuorosovituksen. Näin hän antoi hienon panoksensa pyhiin luonnonpaikkoihin liittyvään äänituotannon kaanoniin.

Kõrtsin tilan perhe – Varblan kihlakunnan Kullin kylän Nõiakivin suojelijat

Historiallisen Läänemaan Varblan kihlakunnan Kullin kylän Kõrtsin tilalla sijaitsee perinteinen pyhä luonnonpaikka – Nõiakivi (Noidankivi). Kõrtsin tilan perhe on pitänyt hyvää huolta pyhästä paikasta. Vuosina 2005-2019 eläinten laidunmaa vietiin kiveltä kauemmaksi paikasta, samalla rakennettiin hiidenkiven ympärille kiviaita ja portti sekä avattiin pääsy kiven luo kaikille kiinnostuneille. Oma toiminnallaan on Kõrtsin perhe hyväksi esikuvaksi kaikille pyhien paikkojen maanomistajille.

Tartu Postimees -lehden Aet Rebane.

Tartu Postimees

Sanomalehti Tartu Postimees käsitteli vuonna 2019 toistuvasti ja vaikuttavasti Rannun kihlakunnan Valguta ja Ervun kylässä sijaitsevan Tulimäen hiiteen liittyviä huolenaiheita. Tämän perusteella lukijat pääsivät perille Tulimäkeä uhkaavista hakkuista ja siihen liittyvästä keskustelusta. Omalla toiminnallaan on Tartu Postimees auttanut perinnön ja terveen elinympäristön säilyttämistä ja on siten hyväksi esikuvaksi kaikille Viron mediajulkaisuille.

Taivaannaulan sukukansavastaava Patrick O’Rourke välitti tapahtumassa terveiset Suomesta.