Taivaannaula julkaisee kevättalven aikana käännöksiä kansainvälisen Hiisien kuvakilpailun voittajien haastatteluista.

Vuoden 2019 Hiisien kuvakilpailussa myönnettiin erikoispalkintoja Aleksei Trofimoville, joka asuu Venäjällä Siperian Bratskin kaupungissa. Trofimov palkittiin pyhien kivien ja maailman pyhien paikkojen kilpailusarjoissa. Ammattilaisvalokuvaajana ja matkailijana Trofimov on harjoittanut maaston ja šamanististen pyhien paikkojen kuvaamista jo pitkän aikaa. Hänen työnsä ovat voittaneet palkintoja monessa kansainvälisessä kuvakilpailussa ja niitä ovat julkaisseet Daily Mail, National Geographic, Natur, The Telegraph, Mirror ja muut tunnetut julkaisut. Laaja-alaisen ja tunnustetun valokuvaustyön lisäksi huomionarvoisaa on myös Trofimovin kunnioittava suhtautuminen pyhiä paikkoja ja perintöä kohtaan.

Haastattelimme Aleksei Trofimovia kuvakilpailun palkintojen johdosta ja julkaisemme vastaukset alhaalla.

Miten päädyitte osallistumaan Hiisien kuvakilpailuun?

AT: Luin Hiisien kuvakilpailusta kuvakilpailujen listalta. Minua kiehtoi kilpailun erikoinen teema. Olen pitkän aikaa kuvannut mongolien ja burjaattien šamanismiin liittyviä ilmiöitä. Näin pyhien luonnonpaikkojen teemakin oli minulle tuttu.

Millä alalla työskentelette?

AT: Työskentelen ammattivalokuvaajana ja teen yhteistyötä eri valokuvatoimistojen kanssa. Olen erikoistunut maastokuviin. Samaten järjestän ja johdan kuvausmatkoja Baikal-järvelle sekä Mongoliaan.

Ovatko kuvanne aiemmin voittaneet palkintoja?

AT: Kyllä, toistuvasti. Esimerkiksi kilpailuissa: The Best of Russia 2016, Life Around Us 2015, Photo Travel Award 2015, Global Arctic Awards 2015, 1st Three country Grand Circuit Ireland – Montenegro – Serbia 2014, The 1st PhotoVivo Singapore International Photography Award ja muualla.

Työhöni voi tutustua kotisivuillani.

Oletteko aiemminkin kuvanneet pyhiä luonnonpaikkoja?

AT: Olen. Työskentelen paikoissa, joissa melkein jokainen mäki, erikoinen puu, kallio tai muu luonnonpaikka on pyhä ihmisille, jotka asuvat siellä, tai ovat aiemmin asuneet ja joiden juuret ulottuvat vuosituhansien taakse. Näiden paikkojen merkityksellisyys siirtyy eteenpäin tarinoina, perinteenä ja kansantarinoina. Usein näissä paikoissa kunnioitetaan paikan henkiä ja esivanhempia.

Miten päädyitte ottamaan voittajakuvat ja minkälaisen vaikutelman tallennetut paikat jättivät?

AT: Kuvan ”Sagan-Zaban henki” tallensin muutama vuosi sitten Baikalin kesäisellä kuvausmatkalla. Olin käynyt siellä aiemmin useasti, mutta aina talvella ja lähestynyt kalliota jään yli. Tällä kalliolla on kalliopiirroksia (petroglyfejä), joita asiantuntijat pitävät viiden tuhannen vuoden vanhoina.

Tällaisissa paikoissa minua aina hämmästää esivanhempien kyky aistia paikan väki.

”Sagan Hušunin salaisuudet” tallensin viisi vuotta sitten. Sagan Hušunin niemi sijaitsee Baikal-järven pyhällä Olhonin saarella. Tämä paikka hämmästää minua aina sen suurudellaan ja kauneudellaan.

Mitä haluaisitte suositella kuvaamisesta kiinnostuneille, ketkä eivät ole aiemmin kuvanneet pyhiä paikkoja?

Ennen kaikkea – suhtautukaa pyhiin paikkoihin kunnioittavasti. Tutkikaa ennen kuvaamaan menemistä, miten siihen paikkaan suhtautuvat paikalliset asukkaat, millaisia ovat kansantarinat, perinteet, hyvät tavat ja myös kiellot. Rikkoessanne siellä voimassaolevia perinteisiä tapoja ja tabuja, häiritsette paikan väkeä ja teette vahinkoa myös itsellenne, te kadotatte sielunne. Meidän esivanhempamme olivat meitä viisaampia ja huomaavaisempia. Eivät he syyttä suotta valinneet tiettyä kohtia luonnossa ja julistaneet niitä pyhiksi paikoiksi.

Ja vielä. Rakastakaa omaa työtänne ja pitäkää huolta itsestänne! Suojelkoon teitä Ikuinen Sininen Taivas!

Palkitut kuvat

Pyhän kiven palkinto – ”Sagan-Zaban henki”
Venäjä, Irkutskin alue, Baikal-järvi, Sagan-Zaban kallio.
Kuvaaja – Aleksei Trofimov.

Sagan-Zaban marmorinen kalliolohkare, joka tulee valkoisella värillään esille Baikalin länsirannan harmaiden kallioiden seasta, on tunnettu runsaista kalliopiirroksistaan. Muinaisina aikoina järjestivät burjaatit täällä palveluksia ja toivat paikalle anteja. Burjaattien perinteen mukaan tässä laskeutuivat maahan Bural Sagan-noion sekä hänen naisensa Buga sagan hatan (Harmaapäinen Herra ja Valkea Emäntä). He tekivät kallioon merkkinsä ja jäivät paikalle asumaan. Paikalla sijaitseva muinainen šamanistinen pyhä paikka on yksi suurimpia Baikalin pyhiä paikkoja. Šamanismin vaikutusta heikentääkseen Posolskin luostarin munkit pystyttivät 1700-luvun alussa Sagan-Zaban kalliolle kaksi suurta ristiä.

Maailman pyhien paikkojen palkinto – ”Sagan-Hušunin salaisuudet”
Venäjä, Irkutskin alue, Baikal-järvi, Olhonin saari. Sagan-Hušunin niemi (Valkoinen niemi, Kolme Veljeä)
Kuvaaja – Aleksei Trofimov.

Sagan-Hušunin niemi on šamanismin harjoittajien keskuudessa kunnioitettu ja paikkaan liittyy paljon burjaattien perinteitä. Joidenkin lähteiden sekä arkeologisten kaivausten perusteella tämä oli pyhä paikka myös kurykaneille, kansalle, joka asutti näitä alueita ennen mongolien tuloa. Niemen pinnan muodostaa valkoinen kalkkikivi. Valkoinen väri on mongoleille ja burjaateille pyhä.

Voittajakuvan lisäksi Trofimov lähetti kilpailuun vielä 10 huomionarvoista työtä: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.

Aleksei Trofimovin voittajakuvat on tallennettu burjaattien pyhissä paikoissa. Kansainvälinen Hiisien kuvakilpailu on suunnattu ennen kaikkea uralilaisille kansoille, mutta kilpailuun lähetetään paljon kuvia muualtakin. Vuonna 2019 saapui kuvia 20 valtiosta ja 41 kansan pyhistä paikoista.

Kaikkiin voittajakuviin voi tutustua tällä sivulla.

Varsinainen kilpailusivu on täällä.

Haastattelun käänsi Hiite maja -säätiön luvalla Patrick O’Rourke.