Syyskuun alussa avattiin jälleen kansainvälinen pyhien luonnonpaikkojen valokuvakilpailu. Kilpailussa on tänä vuonna kaksi merkittävää uudistusta: kilpailuun voi lähettää videokuvaa ja lisäksi kilpailussa on ensi kertaa myös suomenkielinen kilpailusivu.

Hiisien kuvakilpailun tarkoituksena on kunnioittaa perinteisten pyhien paikkojen kulttuuri- ja luonnonperintöä ja tallentaa niiden nykytila. Lisäksi kuvakilpailun kautta ihmisiä kannustetaan vierailemaan pyhissä paikoissa ja säilyttämään ja suojelemaan niitä.

Tänä vuonna 13. kertaa järjestettävän kilpailun aiheena ovat erilaiset pyhät luonnonpaikat: hiidet, pyhät mäet, puut, kivet, vesistöt ja muut luonnonpaikat. Kilpailussa tehdään ero pyhän luonnonpaikan ja ihmisten toteuttaman pyhän rakennuksen välillä. Jo meidän esivanhempamme ovat käyneet pyhillä luonnonpaikoilla rukoilemassa, parantumassa, jättämässä anteja, hankkimassa neuvoja, ennustamassa ynnä muita tapoja jatkamassa.

Virolaisen Hiite Maja -säätiön järjestämään kilpailuun ovat tervetulleita niin Virossa kuin muuallakin maailmassa tallennetut valokuvat. Sukukansoja silmällä pitäen järjestetään tämänvuotinen kilpailu viron kielen lisäksi myös venäjäksi ja suomeksi.

Kilpailun pääpalkinto on 1000 €, sukukansojen palkinto 300 € ja 16-vuotiaiden ja nuorempien palkinto 200 €. Tämän lisäksi jaetaan palkintoja mm. seuraavissa kategorioissa: hiisi, pyhä puu, kivi, vesistö, annit, hiiden tuska, perinne, saaret.

Uudistuksena voi tänä vuonna kilpailuun lähettää myös liikkuvaa kuvaa eli korkeintaan puolentoista minuutin pituisia videoita. Valokuvia ja videoita voi ladata kilpailun sivulle 15.10.2020 asti.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) mukaan ovat pyhät luonnonpaikat ihmiskunnan ja siten myös Pohjois-Euroopan vanhimpia luonnonsuojelualueita. Monilla alkuperäiskansoilla on pyhiä luonnonpaikkoja ja niihin liittyvät perinteet muodostavat olennaisen osan uralilaisten kansojen perinteestä.

Myös Suomesta tunnetaan satoja pyhiä paikkoja: pyhiä kiviä, uhrimäkiä, lähteitä, karsikkopuita ja monia muita. Tietoisuus perimätiedon tuntemista pyhistä paikoista on kuitenkin vähäistä, ja sen lisäämiseen Hiisien kuvakilpailu tarjoaa uuden väylän.

Kilpailun sivut suomeksi.

Kysymykset ja yhteydenotot: kuvakilpailu@taivaannaula.org.