Taivaannaulan sukukansavastaava Patrick O’Rourke osallistui vuoden 2015 suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin Obinitsan avajaisiin tammikuussa. Seuraavassa kuvaus paikanpäältä.

Suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki on MAFUN:n eli suomalais-ugrilaisten kansojen nuorten liiton vuonna 2013 aloittama projekti. Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa suomalais-ugrilaista identiteettiä, lisätä tietoisuutta suomalais-ugrilaisista kansoista ja kielistä sekä elvyttää paikallista kulttuurista, taloudellista ja sosiaalista kehitystä.

Vuoden 2014 kulttuuripääkaupunki oli Bygyn kylä Udmurtiassa. Elokuussa 2014 seuraavan vuoden kulttuuripääkaupungiksi valittiin Setomaalla sijaitseva Obinitsa. Kilpailun muut finalistit olivat Veszprém Unkarissa ja Vuokkiniemi Karjalassa.

Obinitsassa järjestettiin kulttuuripääkaupungin avajaiset 7. tammikuuta. Tapahtuma osui setokaisten joulun (setoksi: talsipühä’) kanssa samalle päivälle, joten päivä oli kaikin puolin juhlallinen. Avajaiset järjestettiin Obinitsan entisessä koulussa, nykyisessä kyläkeskuksessa. Juhlasali oli täynnä aina ovelle asti ja satojen vieraiden joukossa oli runsaasti setokaisten punavalkeita kansallispukuja, jotka värittivät yleisöä.

Avajaisten pääohjelmana olivat eri tahojen puheet. Setokaisten seremoniallinen johtaja ülembsootska toivotti vieraat tervetulleiksi, jonka jälkeen puhuivat järjestäjien ja setokaisten järjestöjen edustajat. Jopa Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves piti puheen, antaen tunnustusta setokaisille heidän kulttuurinsa ja omaperäisyytensä säilyttämisestä.

MAFUN:n (suomalais-ugrilaisten kansojen nuorten liitto) edustajat, puheenjohtaja Sampsa Holopainen sekä Oliver Loode pitivät myös puheet, samoin kuin Vuokkiniemen sekä edellisen kulttuuripääkaupungin Bygyn edustajatkin. Puheiden välissä esitettiin jouluun liittyviä tapoja ja lauluja. Virallisen osuuden jälkeen nautittiin perinteisistä ruoista ja muiden vieraiden seurasta laulujen säestyksellä.

Setomaalla järjestetään kulttuuripääkaupunkivuoden aikana yli 35 eri tapahtumaa. Suurimmat tapahtumat ovat juhannuksen jälkeinen Seto Folk sekä elokuun alun Setomaan kuningaskunnan päivä.

Kuvagalleria avajaisista
Kulttuuripääkaupungin englanninkielinen sivu Facebookissa