Suomen ensimmäisen hiisikyltin pystytys Pirkkalassa

Tervetuloa mukaan juhlistamaan ensimmäisen hiisikyltin pystytystä Pirkkalaan!

Taivaannaulan vuonna 2013 käynnistämä Hiisi-hanke on kerännyt tähän mennessä tietoja sadoista perimätiedon tuntemista pyhistä luonnonpaikoista ympäri Suomea. Toisinaan nämä paikat on merkitty hyvin esimerkiksi Museoviraston tai muiden toimijoiden kylteillä. Toisinaan ne ovat taas täysin vailla edes pienintäkään kylttiä joka kertoisi paikan merkityksestä. Silloinkin kun kyltti on, se kertoo paikasta ja sen perinteistä mennessä aikamuodossa, muinaisjäännöksenä.

Pyhät paikat eivät ole kuitenkaan vain historiallisia kohteita, vaan elävä osa jokaiselle suomalaiselle kuuluvaa kulttuuriperintöä. Taivaannaulassa olemme päättäneet edistää tätä asennemuutosta pystyttämällä pyhille luonnonpaikoille yhteistyössä maanomistajien kanssa uudenlaisia infotauluja. Uudet kyltit eroavat monista infotauluista siinä suhteessa, että se ei kuvaile muinaismuistoa tai muinaishistoriaa vaan elävää, pyhää luonnonpaikkaa. Tämä on pieni mutta merkittävä ero suhtautumistavassa tähän osaan kulttuuriamme.

Historian ensimmäinen Taivaannaulan hiisikyltti pystytetään Pirkkalan Neulalähteelle sunnuntaina 3.9. yhteistyössä Pirkkalassa kyläyhdistyksen kanssa. Tilaisuus on kaikille avoin. Kokoontuminen Kierikantien parkkipaikalla klo 13. Varsinaisen pystytyksen ohella tapahtumassa kuullaan Taivaannaulan hiisituntijan John Björkmanin ajatuksia. Tervetuloa mukaan juhlistamaan perimätiedon tuntemien pyhien luonnonpaikkojen uutta nousua suomalaisten tietoisuuteen!

Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.