Varovasti ensimmäistä kertaa lämmitetty sauna antoi pehmeät ja lempeät löylyt.

Loppukeväästä ja alkukesästä on kokoonnuttu vanhastaan viettämään kylvökauden iloisia kyläjuhlia. Taivaannaulan toukojuhlaa vietetään tänä vuonna 18.-21. toukokuuta. Tapahtumapaikkana on ainutlaatuinen Jämsän Saunakylä, jossa pääsee tutustumaan kymmeniin erilaisiin perinteisiin savusaunoihin.

Toukojuhlan yhteydessä järjestetään perinteinen sukukansojen kesäleiri virolaisen sisarjärjestömme Maavalla Kodan kanssa. Molemmat tapahtumat ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Katso ilmoittautumistiedot sivun lopusta.

Ohjelma

Talkoopäivät ja kesäleiri

Tapahtuma alkaa kahdella talkoopäivällä (torstai-perjantai), joiden aikana kunnostetaan Taivaannaulan kummisaunaa sekä muita Saunakylän muita kohteita. Talkoiden ohessa on tiedossa ajanviettoa mukavassa seurassa sekä perinneaiheista ohjelmaa. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan tutustutaan lähiseudun kiinnostaviin kohteisiin.

Talkoolaisille on tarjolla yksi lämmin ruoka per päivä. Lisäksi tarjolla on aamupala-aineksia ja iltaselle varataan makkaraa, lättyjä tai vastaavaa. Näiden lisäksi voit varustautua omilla eväillä, jotka voi säilyttää omassa kylmälaukussa. Talkoopäivän päätteeksi pääsee saunaan. Talkootyöt pyritään aloittamaan aamupäivällä. Tarkemmat kellonajat tiedotetaan osallistujille sähköpostitse ennen juhlaa.

Toukojuhla

Lauantaina Päijänteen rannalla vietetään perinteistä toukojuhlaa. Taivaannaulan juhlat avaavat ihmisille ikkunan heidän omille juurilleen ja luonnon vuodenkiertoa seurailevaan perinteiseen elämäntapaan. Kevätkauden juhlien tavoilla on perinteisesti varmistettu hyvä onni tulevalle kesälle ja satokaudelle.

Toukojuhlaa vietetään siis lauantaina 20.5. Juhlan ennakkovalmisteluihin kuuluu vierailla pyhällä paikalla perjantai-iltana. Lauantaina aamupäivällä vietetään Taivaannaulan perinteisiä kevätkäräjiä. Toukojuhlan varsinaiseen ohjelmaan kuuluu muun muassa perinteisiä kevättapoja. Juhlaan puhdistaututaan päiväsaunassa, jonka jälkeen syödään hyvin ja sytytetään onnea tuovat kevätvalkeat. Valkeiden palaessa kesä otetaan vastaan kansanmusiikin, laulujen ja tanssien merkeissä.

Sunnuntai on kotiinlähdön ja jäähyväisten päivä.

Majoittuminen ja ruokailu

Saunakylän alueella voi yöpyä omassa teltassa tai vastaavassa. Saunojen eteisessä voi yöpyä makuupussissa, jos paikkoja riittää. Jämsän keskustassa noin 15 minuutin ajomatkan päässä toimii useita paikkoja, jotka tarjoavat majoitusta.

Talkoopäivinä tarjolla yksi lämmin ruoka talkoolaisille sekä pientä syömistä aamuksi ja illaksi. Näiden lisäksi voit tuoda omia eväitä. Lauantaina toukojuhlassa tarjolla on lounas, iltapäiväkahvit sekä illan juhlaruokailu.

Tapahtuma Facebookissa

Tapahtuma löytyy myös Facebookista.

Ilmoittaudu mukaan

Voit ilmoittautua mukaan tämän lomakkeen kautta. Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi kuittauksen ja maksuohjeet. Ilmoittautuminen on sitova ja se päättyy huhtikuun lopussa 30.4.2023. Osallistumismaksun tulee olla maksettuna ilmoittautumisten päättymiseen mennessä.

Osallistumismaksut

 • Talkoopäiviin osallistuminen on kaikille maksutonta.
 • Toukojuhlan ohjelma alkaa perjantai-illan retkellä ja jatkuu lauantaista sunnuntaiaamuun. Osallistuminen tähän ohjelmaan maksaa jäseneltä tai perhejäseneltä 25 € ja ei-jäseneltä 35 €. Alle 15-vuotiaat lapset maksutta.

Ilmoittaudu mukaan täyttämällä alla oleva lomake. Saat kuittauksen ja maksutiedot sähköpostiisi.

  Nimi

  Sähköposti

  Oletko Taivaannaulan jäsen tai perhejäsen?

  Minä päivinä osallistut?

  Mahdolliset ruokarajoitteet voit kirjata tähän.

  Olisitko kiinnostunut pitämään pienen työnäytöksen jostakin käsityötaidoista? Tai soittamaan tai laulamaan kansanmusiikkia?

  Muita tietoja, esimerkiksi mukana tulevat lapset. Jos tapahtumasta on kysymyksiä, voit lähettää ne osoitteeseen toukojuhla@taivaannaula.org.

  Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostitse tarkemmat tiedot tapahtumasta hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.

  Tervetuloa mukaan!