Kekri 2016: Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa

Milloin

04.11.2016 - 06.11.2016    
Koko päivä

Event Type

Taivaannaulan toiminta on viime vuosina laajentunut huomattavasti. Kekriä juhlitaankin nyt ensimmäistä kertaa useammalla paikkakunnalla! Kokoonnumme juhlistamaan satovuoden päätöstä ja suvun vainajia Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Taivaannaulan kekrit on suunnattu yhdistyksen jäsenille ja heidän perheenjäsenilleen. Varsinais-Suomen tapahtumaan sisältyy kuitenkin kaikille avoin päivätapahtuma, jossa on tarjolla muun muassa Puiden kansa -teoksen toisen kirjoittajan Ritva Kovalaisen luento pyhistä puista sekä runonlaulua. Päivätapahtuman tarkemmat tiedot löytyvät tältä sivulta sekä Facebookista.

koyripukki

Kekri

Kekri on perinteinen kansanomainen satokauden päätösjuhla. Samalla se on vuoden vaihteen juhla, joka edeltää monella tapaa joulua vuoden pääjuhlana. Kekrin aikaan peltotyöt on saatu päätökseen ja karja talvisuojaan. On aika nauttia sadonkorjuun antimista, varmistaa tulevan vuoden onni ja muistaa Manalle menneitä.

Monet vanhat kekritavat ovat sittemmin siirtyneet kansanomaisesta kekristä kristilliseen jouluun. Kekriä on vietetty vaihteleviin aikoihin. Varsinais-Suomessa kekri on ollut yleisemmin Mikon päivän tienoolla syys-lokakuun vaihteessa, mutta maakunnasta on myös tietoja pyhäinpäivän aikaisesta kekrin vietosta.

Lisää kekrin perinteistä

Leivintupa

Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomen kekriä vietetään Kemiön leivintuvalla ja Sagalundin museoalueella 4.-6.11.2016.

Käytössämme on suuri puulämmitteinen leivinuuni 1900-luvun alusta jossa valmistamme suuren osan juhlaruoista. Keskeisiä kekrin juhlaruokia ovat ohrapuuro ja lampaanliha. Vierailemme myös paikallisella uhrilähteellä.

Lauantaina klo 13-16 pidettävät esitelmät ja työpajat ovat kaikille avoimia, mutta itse kekrin juhlinta perinnetapoineen ja vainajien muistelemisineen on vain jäsenille.

Aikataulu

Perjantai

Mahdollisuus saapua paikalle perjantai-iltapäivällä klo 18:00 alkaen. Lämmitämme leivinuunia yhdessä.

Lauantai

Aamulla puimme viimeiset ohranjyvät jotta kekrin vietto voi alkaa. Vierailemme läheisellä Kungsbackenin uhrilähteellä. Lähteeseen voi uhrata jotakin metallista, rahan, neulan tai korun ja ottaa vastineeksi lähteestä pyhää vettä.

Prakanlahde2

Kaikille avoin osuus

Kello 13.00 Sagalundin museoalueella alkaa julkinen osuus, joka sisältää luentoja ja työpajoja.

Taivaanaulan puheenjohtaja Mirka Alhonen kertoo yhdistyksen toiminnasta. Anssi Alhonen kertoo yhdistyksen työstä Suomen hiisien ja niihin liittyvien perinteiden elvyttämisen puolesta. John Björkman kertoo vuorostaan kekrin tavoista ja uskomuksista.

Avoimen osuuden pääesitelmöijänä on taiteilija Ritva Kovalainen, joka puhuu pyhistä puista.

Luentojen jälkeen on työpajoja runonlaulusta ja leivinuunin käytöstä.

Julkinen osuus päättyy noin klo 16, jonka jälkeen alkaa Taivaannaulan jäsenten kekrinvietto.

Muistopöytä

Jäsenten kekrinvietto

Kekri-illan aluksi tupa lakaistaan perinteisen tavan mukaan ja savustetaan katajasavulla. Sauna valmistellaan ja vainajat kutsutaan saunaan. Sillä välin katetaan juhlapöytä. Sitten kutsutaan vainajat pöytään ja mennään itse saunaan. Saunan jälkeen on juhlaväen vuoro käydä kekripöytään syömään ja juomaan.

Kekri-illan aikaan edesmenneet läheiset ovat vahvasti läsnä. Ruoan yhteydessä jokainen voi kertoa edesmenneestä sukulaisesta, jonka muistoa haluaa kunnioittaa.

Ruoan jälkeen valetaan tinoja, joista ennustetaan tulevan vuoden kulkua. Kekrinä lauletaan myös ikivanha runolaulu Ison härästä.

Sunnuntai

Sunnuntai-aamuna nautitaan puuroaamiainen ja tehdään kierros Sagalundin museossa. Syödään juhlaruokien jäänteitä ja valmistaudutaan palaamaan kotiin.

Tapahtumassa on mahdollisuus yöpyä joko leivintuvan tai läheisen kansakoulun lattialla. Omat patjat ja makuupussit mukaan. Kemiön keskustassa kävelymatkan päässä on myös majoituspalveluita.

Osallistumismaksu 35 euroa sisältää juhlan, majoituksen, saunan sekä kaikki lauantain ruoat ja sunnuntain aamiaisen.

Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittautuminen 1.10. mennessä osoitteeseen varsinaissuomi@taivaannaula.org. Kerro ilmoittautumisesi yhteydessä myös mahdolliset erityisruokavaliot. Mukaan mahtuu 20 ihmistä.

Ilmoittautumisesi jälkeen saat maksuohjeet juhlaan. Tervetuloa Kemiöön!

Varsinais-Suomen kekri löytyy myös Facebookista!

kaisukivi

Pirkanmaa

Pirkanmaan kekri pidetään Sääksmäellä Saarioismajalla 5.-6.11.2016. Juhlimme kekriä perinteisin hämäläisin menoin kekriruokien ja vainajien muistamisen merkeissä. Kekrin aikana viedään antimet Päivölän vanhalle uhrikivelle.

Aikataulu

Juhla alkaa lauantaina klo 12 ja päättyy sunnuntaina noin klo 11. Juhla alkaa saunan lämmityksellä ja tuvan symbolisella lakaisulla. Ohjelmassa ei ole julkista osuutta, mutta muuten se vastaa tapoineen pitkälti Varsinais-Suomen lauantain ohjelmaa.

Juhlapaikka sijaitsee Vanajaveden rannalla ja käsittää tuvan ja rantasaunan. Majoitus on patjoilla tuvan lattialla.

Osallistumismaksu 22 euroa sisältää juhlan, majoituksen, saunan sekä pääruoan. Aterian lisukkeet toteutamme nyyttäriperiaatteella. Juhlaan tarvittavista aterian lisukkeista sovitaan ilmoittautuneiden kesken erikseen.

Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittautumiset 1.10.2016 mennessä osoitteeseen pirkanmaa@taivaannaula.org. Kerro ilmoittautumisesi yhteydessä myös mahdolliset erityisruokavaliot. Mukaan mahtuu 20 ihmistä.

Ilmoittautumisesi jälkeen saat maksuohjeet juhlaan. Tervetuloa Sääksmäelle!

Pirkanmaan kekri löytyy myös Facebookista!