Hiisi-hanke aloittaa jälleen juhannuksena perinteisten pyhien luonnonpaikkojen kartoitukset ja kuvaukset. Hiisiä kartoitetaan nyt toista kesää peräkkäin. Hankkeen vapaaehtoiset keräävät maastokartoituksilla tietoa ja kuvia perimätiedon tuntemista kohteista.

Tietoja kootaan hankkeen tietokantaan, jota voidaan tulevina vuosina hyödyntää hiisiä koskevan tiedon jakamisessa – esimerkiksi koko maan kattavana verkkopalveluna. Hankkeella on myös hyvin konkreettisia päämääriä, sillä Luonnonperintösäätiön kanssa aloitettu yhteistyö mahdollistaa hiisien pysyvän suojelun säätiön omistuksessa.

Hiisi-hankkeeseen on jo ilmoittautunut mukaan kymmeniä vapaaehtoisia, mutta uudet ovat aina tervetulleita! Jos olet kiinnostunut selvittämään vaikkapa kotiseutusi tai kesänviettopaikkasi pyhien luonnonpaikkojen nykytilaa, niin voit ilmoittautua mukaan tästä linkistä. Hankkeessa tehdään tutkimustyötä ympäri vuoden, joten kartoitettavien paikkojen määrä lisääntyy joka kesä.

Taivaannaula käynnisti Hiisi-hankkeen keväällä 2013 hiisipaikkojen suojelemiseksi ja tietojen luetteloimiseksi. Innoitus hankkeelle on saatu Virosta, jossa työtä hiisien eteen on tehty jo vuosikymmeniä. Hankkeen tarkoituksena on lisätä yhteiskunnallista tietoisuutta hiisistä ja pitää niihin liittyvät perinteet elävinä.

Kevään aikana vapaaehtoisten tekemä hiisityö on saanut huomattavaa näkyvyyttä. Maaliskuussa Yle uutisoi asiasta näkyvästi ja hiisistä kirjoitettiin myös suositussa Suomen Historia -lehdessä. Keväällä Taivaannaula myös palkitsi edellisen kesän maastokartoituksissa ansioituneita hiisikartoittajia.