Taivaannaulan Hiisi-hankkeeseen osallistuneet vapaaehtoiset kartoittivat kesän ajan kansanperinteen tuntemia pyhiä luonnonpaikkoja, jotka ovat jääneet unohduksiin nykysuomalaisilta. Jokavuotiseen ponnistukseen osallistui jälleen kymmeniä luonnosta ja kansanperinteestä kiinnostuneita kansalaisia. Aihe huomioitiin myös mediassa.

Taivaannaula käynnisti keväällä 2013 Hiisi-hankkeen hiisipaikkojen suojelemiseksi ja tietojen luetteloimiseksi. Innoitus hankkeelle on saatu Virosta, jossa työtä hiisien eteen on tehty jo vuosikymmeniä. Hankkeen tarkoituksena on lisätä yhteiskunnallista tietoisuutta hiisistä ja pitää niihin liittyvä kulttuuriperintö elävänä.

Juhannuksesta syyskuun loppuneen ponnistuksen aikana valokuvattiin ja dokumentointiin noin 30 hiisipaikkaa eri puolilta Suomea. Tiedot lisätään Taivaannaulan kokoamaan Hiisi-tietokantaan, joka sisältää nykyisellään tietoja noin 400 hiisipaikasta ja kuvia lähes sadasta kohteesta. Tarkoituksena on koota paikoista lähivuosina luotettava tietopaketti, joka voidaan julkaista julkiseen käyttöön.

Tänä kesänä dokumentoituja kohteita olivat:

Kemin Elävä lähde
Timin mänty Hämeenkyrössä
Viljakkalan Kullasten lähde
Hämeenkyrön Hiirenmäki
Hämeenkyrön Prakanlähde
Lemin Keskitalon kuppikivet
Leppävirran Orinoro
Varkkauden Kokkokallio
Kangasalan Kalliomäen kuppikivi
Kangasalan Haltianiemi
Kuopion Mustalähde
Lappeenrannan Pyhämäki
Lappeenrannan Ukonhaudat
Janakkalan Laurinlähde ja hiisi
Lapinlahden Elämän lähde / Helvetinkattila
Lappeenrannan Luhdanlahden kuppikivi
Lappeenrannan Hiidenniemi
Lappeenrannan Hiidenmäki 2
Lappeenrannan Hiidenmäki 4
Leppävirran Kihlakivi
Helsingin Yliskylän Haltiamänty
Lappeenrannan Kalliokosken kuppikallio
Kokkokallio Lappeenrannan ja Luumäen rajalla
Ikaalisten Helteen Kurjenmäet
Ikaalisten Iso-Röyhiön Tonttukivi
Ikaalisten Sipsiön Noita

Varsinaisten dokumentoitujen kohteiden lisäksi hankkeelle lähetettiin moninkertainen määrä kuvia kohteista sekä paljon erittäin kiinnostavaa taustatietoja ja paikallishistorian arvokkaita tiedonmurusia. Jopa hiisiä koskevaa suullista perimätieto välitettiin Taivaannaulan tietoon.

Kiitos jälleen kaikille vapaaehtoisille! Hiisikohteiden kartoitukset jatkuvat omalla painollaan läpi vuoden. Hankkeessa piirissä tehdään myös ympärivuotista pyhiä luonnonpaikkoja koskevaa taustatutkimusta. Kartoitusten seuraava isompi ponnistus on vuorossa jälleen loppukeväästä.

Alle on koottu muutamia otoksia tämän kesän kartoitusten kuvasadosta.