Taivaannaulan virolaisen sisarjärjestön Maavalla Kodan tiedote.

Pitkäaikainen pyhien luonnonpaikkojen suojelija ja tutkija Jüri Metssalu (39) on valittu Virossa tämänvuotiseksi Hiiden ystäväksi. Metssalu on tehnyt pitkäkestoista työtä pyhien luonnonpaikkojen suojelemiseksi, tutkimiseksi ja inventoimiseksi.

Vallitsevan tautitilanteen vuoksi palkinto luovutetaan vasta ensi keväänä Jyrin päivän tienoilla.

Jüri Metssalu on kerännyt perimätietoa pyhistä paikoista jo vuosisadan vaihteesta lähtien. Hän on osallistunut Pyhien luonnonpaikkojen tietokannan sekä pyhien paikkojen valtiollisen kehityssuunnitelman koostamiseen sekä Viron museoviraston pyhien luonnonpaikkojen asiantuntijaneuvoston työhön.

Metssalun vuosien mittainen tutkimustyö ja inventointi on monessa kihlakunnassa lisännyt arvokasta tietoa pyhistä luonnonpaikoista. Hän käynnisti ja järjesti Juurun kihlakunnassa pyhien luonnonpaikkojen inventoinnin, minkä lisäksi Metssalu on inventoinut myös muiden kihlakuntien (Muhu, Rapla, Hageri, Nissi yms.) pyhiä paikkoja.

Valtiolliselta pyhien luonnonpaikkojen inventoinnilta edellytetään ennen kaikkea arkistomateriaaleihin pohjaavaa työskentelyä. Metssalu on tehnyt töitä vaadittua perusteellisemmin, ja tallentanut arkistoista puuttuvaa perimätietoa paikallisilta asukkailta. Hänen työnsä seurauksena voi pitää sitä, että Laitsen hiisi Nissin kihlakunnassa suojeltiin ensimmäisenä pyhänä luonnonpaikkana uuden muinaismuistolain puitteissa.

Jüri Metssalu on pyhien paikkojen tutkijana työskennellyt Tarton yliopiston pyhien luonnonpaikkojen keskuksessa ja Viron kirjallisuusmuseon paikallisperinteen työryhmässä. Hän on väsymättömästi perehdyttänyt ihmisiä pyhien paikkojen perinteisiin Tarton yliopiston kursseilla, kouluopettajana sekä lukemattomissa julkisissa luennoissa. Vuonna 2015 hän perusti yhdessä Mari-Ann Remmelin kanssa Viron paikallisperinteen keskuksen, missä hän työskentelee nykyäänkin.

Tieteellisen työn lisäksi hän on julkaissut myös paljon hiisiä ja hiisiperinnettä esitteleviä artikkeleita, erityisesti paikallislehdissä.

Vuonna 2004, kun Kehtnan kunnanhallitus alkoi perustaa Palukülan hiisimäelle hiihtokeskusta. Jüri Metssalu yksi tämän vastaisen protestimielenosoituksen järjestäjistä. Hiittä kokoontui suojelemaan ylioppilaita ja muita ihmisiä Tartosta, Tallinnasta sekä muualtakin. Mielenosoituksen ansiosta pyhä hiisimäki on säästynyt rakentamiselta.

Kuva: Kävelyllä Palukulan hiisilehdossa marraskuussa 2012.

Jüri Metssalu on aina rakastanut intohimoisesti hiisiä ja muita pyhiä maastonkohteita. Siitä hyvästä suuri kiitos hänelle!

Hiiden ystävän julistavat joka vuosi Maavalla Koda, Hiite Maja-säätiö sekä Põlisrahvaste Sihtasutus-säätiö. Viime vuosina on Hiiden ystäviksi palkittu Valjalan koulun historianopettaja Ester Vaiksaar, kansainvälinen kansalaisjärjestö FSC (Forest Stewardship Council), Palukülan hiisimäen vartija Eha Metsallik, kaikkien Maavallan hiisien suojelija Ahto Kaasik ja elokuvaohjaaja Rein Maran.

Taarauskoisten ja maauskoisten Maavalla Kodan kirjuri
Andres Heinapuu