#_LOCATIONMAP

Päiväys ja aika
15.05.2022
12:00


Nälkä. Ja mäntyjä kasvaa joka puolella. Männystä saatava pettu on ollut pula-ajan pelastus. Mutta miten sitä kerätään ja irrotetaan? Opi kurssillamme petun keräys ja irrotus. Ei tule nälkä.

Mitä on pettu?

Pettu-nimityksellä tarkoitetaan yleisesti männyn jälsi- ja nilakerrosta, jota on käytetty niukkoina aikoina ravintona. Myös muita puulajeja kuin mäntyä on käytetty petun lähteenä. Jalavaa ja haapaa on pidetty jopa hyvänä, kuusi ei kuitenkaan ole sopiva. Pettupuuna on paras nuori, suora ja tyvipuolelta mahdollisimman oksaton puu. Pettua on helpoin irrottaa kevällä kasvun alkamisen aikaan, myöhemmin kesällä pettuliina tarttuu lujempaan ja sen irrotus on hankalampaa. Erityisen merkityksen petun käyttöön hätäravintona antaa mahdollisuus kerätä sitä kaikkina vuoden aikoina, ravintorikkainta on kuitenkin kevätpettu. Pettu ei kuitenkaan ole aivan vaaratonta. Jos puolet tai enemmän leivästä on pettua pitkiä aikoja, se on haitallista terveydelle.

Petun koostumus vaihtelee kasvukauden aikana. Petun energiapitoisuus ruisjauhoihin verrattuna on parhaimmillaankin vain noin 25%. Osa petun sisältämästä sokereista ja valkuaisaineista menetetään välttämättömässä esikäsittelyssä. Kilo pettujauhoja tyydyttää ihmisen päivittäisen B1- ja B 2- sekä C-vitamiinin tarpeen. Kivennäisaineista rauta-, mangaani-, sinkki- , koboltti- ja alumiinipitoisuudet ovat korkeammat kuin rukiin tai kevätvehnän. Huomattavaa on kevätpetun korkea rautapitoisuus.

Kurssin tiedot

Kurssillamme opit sekä keräämään että irrottamaan pettua. Saat myös ohjeet itse irrottamasi petun esikäsittelyyn kotona.

Kurssi järjestetään sunnuntaina 15.5.2020 klo 12-15 Piirulla osoitteessa Uittajankatu 10, Tampere. Kurssi järjestetään ulkotiloissa. Varaudu siis sopivalla vaatetuksella.

Ohjaajana kurssilla Ari Grönlund.

Männyt Metsä-Tappura Oy:ltä Lempäälästä.

Kurssimaksu 15 € ja Taivaannaulan jäsenet 10 €. Kurssilla voidaan ottaa enintään 20 osallistujaa.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset verkkolomakkaan kautta. Ilmoittautuminen on sitova. Saat maksuohjeet ilmoittautumisen jälkeen. Paikkasi kurssilla varmistat maksamalla kurssimaksun maksuohjeiden mukaisesti.

Kurssi järjestetään Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen sekä Taivaannaula ry:n yhteistyönä. Tervetuloa!

Tapahtuma Facebookissa.