Pettu, hätäruokaa metsästä

Nälkä. Ja mäntyjä kasvaa joka puolella. Männystä saatava pettu on ollut pula-ajan pelastus. Mutta miten sitä kerätään ja irrotetaan? Opi kurssillamme petun keräys ja irrotus. Ei tule nälkä.

Pettu-nimityksellä tarkoitetaan yleisesti männyn jälsi- ja nilakerrosta, jota on käytetty niukkoina aikoina ravintona. Myös muita puulajeja kuin mäntyä on käytetty petun lähteenä. Jalavaa ja haapaa on pidetty jopa hyvänä, kuusi ei kuitenkaan ole sopiva. Pettupuuna on paras nuori, suora ja tyvipuolelta mahdollisimman oksaton puu. Pettua on helpoin irrottaa kevällä kasvun alkamisen aikaan, myöhemmin kesällä pettuliina tarttuu lujempaan ja sen irrotus on hankalampaa. Erityisen merkityksen petun käyttöön hätäravintona antaa mahdollisuus kerätä sitä kaikkina vuoden aikoina, ravintorikkainta on kuitenkin kevätpettu. Pettu ei kuitenkaan ole aivan vaaratonta. Jos puolet tai enemmän leivästä on pettua pitkiä aikoja, se on haitallista terveydelle.

Petun koostumus vaihtelee kasvukauden aikana. Petun energiapitoisuus ruisjauhoihin verrattuna on parhaimmillaankin vain noin 25%. Osa petun sisältämästä sokereista ja valkuaisaineista menetetään välttämättömässä esikäsittelyssä. Kilo pettujauhoja tyydyttää ihmisen päivittäisen B1- ja B 2- sekä C-vitamiinin tarpeen. Kivennäisaineista rauta-, mangaani-, sinkki- , koboltti- ja alumiinipitoisuudet ovat korkeammat kuin rukiin tai kevätvehnän. Huomattavaa on kevätpetun korkea rautapitoisuus.

Kurssillamme opit sekä keräämään että irrottamaan pettua. Saat myös ohjeet itse irrottamasi petun esikäsittelyyn kotona.

Ohjaajana kurssilla Ari Grönlund.

Männyt Metsä-Tappuran tilalta Lempäälästä.

Kurssimaksu 10€. Max 20 osallistujaa. Ennakkoilmottautumiset info@piiru.fi.

Kurssi järjestetään Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen sekä Taivaannaula ry:n yhteistyönä.

Paikka: Piiru (Uittajankatu 10, 33250 Tampere).

Tapahtuma Facebookissa.